Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy biztonságos, erős Afganisztánért dolgoznak

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. március 10. 5:49

Ünnepélyes keretek között vette át az MH Tartományi Újjáépítési Csoport nyolcadik (MH PRT-8) váltása Baghlan tartomány felelősségi körzetét Camp Pannoniában, a magyar kontingens főhadiszállásán Pol-e-Khumriban. Az új váltás az eddigi eredményes fejlesztések és projektet útját követi majd.

A március 8-án megrendezett ünnepi átadás-átvételen jelen volt Frank Leidenberger dandártábornok, az Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF), Északi Regionális Parancsnokság (RCN) parancsnoka, Hajji Akhbar Barakzai tartományi kormányzó, Razul Kahn a tartományi közgyűlés elnöke. A meghívottak között voltak Baghlan tartomány kormányzati vezetői, járási és tartományi elöljárói, és a fejlesztésekben közreműködő partnerek képviselői.

1595898055
 

Leidenberger tábornok beszédében méltatta a Szabó László ezredes vezette magyar PRT elmúlt hat hónapos munkáját, köszöntötte Dr. Boldizsár Gábor ezredest és a parancsnoksága alatt szolgáló nyolcadik váltást. Ezt követően Szabó László ezredes a leköszönő PRT-7 parancsnoka Leidenberger dandártábornoktól, az RCN parancsnokától vette át a NATO medált.

Szabó Lászó ezredes búcsúbeszédében utalt a megannyi feladattal és munkával járó fejlesztésekre. Megköszönte az RCN parancsnok valamint az afgán kormányzati szervek támogatását, majd átadta a csapatzászlót a PRT-8 parancsnokának.

A csapatzászló átvétele után Boldizsár ezredes gratulált a PRT-7 teljes állományának a romló biztonsági helyzet ellenére is sikeresen elvégzett munkához. A jövőre vonatkozólag kijelentette, hogy az eddigi eredményes fejlesztések, projektek útját fogja követni a PRT-8 is, támaszkodva az RCN parancsnokának támogatására, valamint az afgán nép együttműködésére.

“Vezérelvünk továbbra is: az afgán néppel együtt Afganisztán jövőjéért! Mindannyiunk közös érdeke egy biztonságos, erős Afganisztán létrejötte!", mondta zárszavában Boldizsár ezredes.

1595898055
 

Szabó László ezredes, a már leköszönő parancsnok Tölli Istvántól, a Magyar Külügyminisztérium képviselőjétől vett át elismerést, majd Dr. Németh András orvos dandártábornok az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ parancsnokától (MH egészségügyi főnök) kapott emléktárgyat.

Az ünnepi ceremónia a három nemzet katonáiból álló-magyar, horvát, montenegrói- alegységek tiszteletadása mellett, a Szózat elhangzásával ért véget.

Az ünnepséget követő sajtótájékoztatót jelentős érdeklődés övezte a helyi média részéről. Ezt mutatta, hogy majd egy tucat tv, rádió és az írott média képviselői fogadták el a magyar PRT meghívását.

Az átadás-átvételi rendezvény utolsó mozzanatában elismerése jeléül Boldizsár ezredes átadta a hónapokig Pol-e-Khomriban lobogó ISAF zászlót Szabó ezredesnek. “Ezzel kívánunk a hetedik váltásnak szerencsés utat haza családjaikhoz, és gondtalan pihenést a jól végzett munka után. Megérdemlik!", hangzott el.

1595898055
1595898055

Fotók: Dr. Toperczer István, Turzai Zsolt