Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon a görög vezérkari főnök

2007. október 10. 11:35

Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke meghívására háromnapos hivatalos látogatásra érkezett Budapestre Dimitriosz Grapszasz vezérezredes.

A két ország katonai kapcsolataiban mindenekelőtt a szövetségi műveletekhez való összehangolt hozzájárulás, a haditechnikai, katonai oktatási, kiképzési téren való együttműködés és a tapasztalatcserék jelentik a legfontosabb területeket.

A magyar vezérkari főnök legutóbbi athéni látogatásán született megállapodás nyomán megalakult a Felsőszintű Katonai Vegyesbizottság, amely a két haderő kapcsolataiban a kölcsönösen előnyös kezdeményezések koordinálására valamint a gyakorlati együttműködés kereteinek kimunkálására hivatott.
Mindkét fél számára különös jelentőséggel bír a békeműveletekben való részvétel tapasztalatainak cseréje és a lehetséges közös tevékenység kereteinek vizsgálata.

Mint ismeretes, a Magyar Honvédséghez hasonlóan a Hellén Fegyveres Erők is aktívan részt vesznek a balkáni és az afganisztáni műveletekben, és a két ország katonái több esetben is eredményes közös munkával járultak hozzá a szövetségi műveletek sikeréhez.

Dimitriosz Grapszasz vezérezredes, aki a Hátország- és Szigetvédelmi Parancsnokság éléről érkezett a legfelső görög katonai vezetői beosztásba, augusztus óta tölti be a vezérkarfőnöki tisztet. Magyarországi látogatása lehetőséget teremt az erősödő kétoldalú együttműködés továbbfejlesztésére, a formálódó együttműködési irányok felsőszintű megerősítésére. A görög vendég részvétele a Bevetési Irány 2007 gyakorlat zárónapján különösen hasznos gyakorlati tapasztalatcserét tesz lehetővé a két vezető között. Grapszasz vezérezredest magyarországi látogatása során fogadja dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.