Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús bűnösöket ítéltek el Sierra Leonéban

2007. október 10. 11:26

Több éves börtönbüntetésre ítélték kedden Sierra Leonéban egy kormánypárti félkatonai egység két egykori vezérét.

Az 1991 és 2002 között Sierra Leonéban dúló polgárháborúban elkövetett háborús bűntettek elbírálására létesített különleges törvényszék hat, illetve nyolc év szabadságvesztést rótt ki a két vádlottra – bizonyos Moinina Fofanára és Allieu Kondewára -, akik a nyugat-afrikai ország kormányát támogató civil védelmi erők nevű szervezet vezetői voltak Ahmad Tejan Kabbah elnöki mandátuma idején.

Jogvédők az ítélethirdetés után nehezményezték, hogy a bíróság szerintük túl enyhe büntetéseket szabott ki.

A vád szerint Fofana és Kondewa megsértette a hadijogot; gyilkosság, kegyetlen bánásmód és fosztogatás bűntettében is bűnösnek találták őket – a súlyosabb büntetéssel sújtott Kondewát ezen kívül gyerekkatonák toborzásában is -, mindkettejüket felmentették viszont az emberiesség elleni bűntett vádja alól. Harmadik társuk, Hinga Norman volt védelmi miniszter még februárban meghalt a börtönben egy rutinműtét után.

A Sierra Leone-i különleges törvényszék 2003-ban kezdte meg működését. Első ítéleteit idén júliusban hozta; több évtizedes szabadságvesztést rótt ki a nyugat-afrikai ország kormányát 1997-ben megdöntő juntának, a Forradalmi Fegyveres Erők Tanácsának három egykori vezetőjére.

Címkékjog