Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két európai hadiüzemben is robbanás történt

2007. október 9. 16:35

Két európai hadiüzemben is robbanás történt a keddi nap folyamán. A Róma közeli Colleferróban és a bulgáriai Kazanlakban egyaránt egy-egy ember halt meg.

Egy embert megölt egy robbanás kedden a bulgáriai Kazanlak város hadiipari üzemében. A halálos áldozat a robbanóanyagokat gyártó üzemegységben dolgozott – jelentette a bolgár tömegtájékoztatás. Több dolgozó egészségre ártalmas gázokat lélegzett be a robbanás nyomán – áll a bolgár médiajelentésekben, de nem derül ki belőlük, hogy ez milyen mértékben veszélyezteti ez illetőket. Egyelőre nem ismeretes, mi idézte elő a detonációt a közép-bulgáriai város hadiipari gyárában.

Olaszországban is robbant egy üzem 

Egy ember halálát, tizennégy személy sérülését okozta kedden egy robbanás a Rómához közeli Colleferróban, egy brit tulajdonban lévő lőszergyártó cég üzemében. Az egyik sérült súlyos állapotban van. A detonáció ledöntötte az üzemépület egyik falát, és tüzet idézett elő, de a tűzoltók hamar megbirkóztak a lángokkal. Egyelőre nem ismeretes, mi okozta a szerencsétlenséget. A rendőrség és a csendőrség elővigyázatosságból lezárta egy kilométer átmérőjű körben az üzem környékét, még a gyár dolgozóinak aggódó hozzátartozóit sem engedi közel a hadiipari létesítményhez.

A Chemring Group PLC brit hadiipari cég ez év márciusában vásárolta meg a FIAT csoporttól a Simmel Difesa nevű hadiipari vállalatot az olasz fővárostól negyven kilométernyire délkeletre fekvő Colleferróban.

A mintegy 200 főt foglalkoztató vállalat – saját internetes tájékoztatója szerint – 300 ezer lövedéket állít elő évente közepes és nagy kaliberű tüzérségi fegyverekbe. Ezenkívül robbanóanyagokat, rakétákhoz robbanótölteteket, valamint petárdákat gyárt.