Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagytarcsai honvédők jubileuma

Szöveg: Zsalakó István |  2012. április 3. 14:31

Ünnepi gyűlésen emlékezett meg a Nyugállományú Honvédők Nagytarcsai Egyesülete fennállásának tizedik évfordulójáról. A jubileum alkalmából köszöntőlevelet küldött a szervezetnek dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint emléktárgyat adott át Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka.

Az 1990-es évek végén több honvédségi alakulat is váltotta egymást Nagytarcsán. Ekkortájt rendkívül sokan kerültek nyugállományba. Felmerült az igény egy nyugdíjas-egyesület létrehozására, a nyugállományúak érdekeinek védelme, szabadidejük szervezése, kulturális igényeik kielégítése céljából.

1595933731
Erre végül is 2002-ben került sor: huszonhárom volt katona és polgári alkalmazott döntött a Nyugállományú Honvédők Nagytarcsai Egyesületének létrehozásáról. A taglétszám évről évre nőtt, ma több mint százhatvan tagja van az egyesületnek.
Az alapbázist a 106. Honi Légvédelmi Tüzér, illetve Rakétaezred nyugdíjasai képezték. Megszűnése után más fegyvernemekhez és szakcsapatokhoz kapcsolódó katonai szervezetek is megfordultak a helyőrségben, így az ő nyugdíjasaik is örömmel léptek az egyesület tagjainak sorába.

„Ez egy kis család" – jelenti ki Papp János nyugállományú ezredes, az egyesület elnöke. „Az ország különböző részeibe vetődött «családtagjainkkal» is tartjuk a kapcsolatot. Külön öröm, amikor találkozunk, évente általában kétszer, de a helyben élők heti-havi rendszerességgel tartanak rendezvényeket.
Nagytarcsán az egyesület ismert, szeretett és tisztelt közössége a falunak. Ott vannak a települési rendezvényeken, műsorokat, összejöveteleket szerveznek, motorjai a kultúra napi gálaműsor szervezésének."

Természetesen az egyesület is szomorúan fogadta, hogy néhány éve a katonai szervezetek elhagyták Nagytarcsát. Másik szemük viszont nevet, mert Hende Csaba honvédelmi miniszter nemrégiben a volt Helyőrségi Művelődési Otthon ingyenes átadásáról tárgyalt Rimóczi Sándor polgármesterrel. A miniszter akkor elmondta: az átadás egyik feltétele, hogy „az ott működő nyugdíjas-egyesületet szeressék sajátjukként, és működési feltételeit továbbra is biztosítsák…"

1595933731
Persze a régóta nem működő házra ráférne némi felújítás, de az önkormányzat bízik benne, hogy pályázat útján sikerül forrást találni rá. Akkor végre az egyesület is méltó elhelyezési lehetőséget nyer.

A rendezvényen megjelent Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka, aki a honvedelem.hu kérdésére elmondta, hogy a ma aktív katonák számára is igen fontos a hagyományápolás.

„A mai napon ebben a közösségben megtapasztalhattam, hogy hogyan lehet egy ilyen közösséget összefogni. A múlt megismerése segít nekünk a jelen megértésében, és erre tudjuk felépíteni a jövőnket. Nagyon fontos, hogy a katonai szervezetek, az aktív katonák segítsék az egyesületek működését, hiszen előbb-utóbb magunk is odakerülünk majd, hogy egy ilyen dicső szervezetben keresünk és kapunk magunknak komoly feladatokat. Igaz, hogy kiskorú ez az egyesület, mert tíz esztendő még nem olyan nagy idő, de megismerve a jubileumi beszámolót, rendkívül aktív, tartalmas múlt tárult fel előttem, ami azt bizonyítja, hogy egy ilyen szervezetnek helye, szerepe van a társadalomban, a hagyományok és értékek megőrzésében és átadásában" – fogalmazott a dandártábornok.

Fotó: A szerző felvételei