Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszok újítják fel a magyar helikoptereket?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 13. 19:06

Szakértői szinten folynak a tárgyalások Oroszországgal arról, hogy 2010 után a hadrendből kivont MiG-29-es repülőgépekért cserébe az orosz gyártó elvégezné a Magyar Honvédség helikoptereinek karbantartását és felújítását – közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerdán.

A honvédelmi miniszter elmondta: minderre csak 2010 után kerülhet sor, hiszen akkor veszik át a magyar légtér védelmét a Gripen vadászrepülőgépek és ezután vonják ki a hadrendből a MiG-29-eseket.

Szekeres Imre közölte, 2009 végéig szeretnének megállapodni minderről.

A miniszter tavaly júniusi moszkvai útján ajánlotta fel ezt az üzletet Oroszországnak.

A miniszter elmondta azt is, hogy levelet írt azon országok honvédelmi minisztereinek, akik hasonló orosz helikoptereket használnak, és szintén csere előtt állnak. E levélben azt kezdeményezte, hogy gondolkozzanak egy közös beszerzés lehetőségén, illetve hogy a meglévő helikopterek modernizációját közösen oldják meg.

1595873140

Dr. Szekeres Imre beszélt arról is, hogy szeretné, ha még ebben a félévben megállapodás születne az Afganisztáni feladatokhoz felajánlott négy honvédségi helikopter modernizációjáról.

Mint mondta, a magyarországi feladatokhoz szükséges helikopterek modernizációja március végéig befejeződik, de az afganisztáni feladatokra ajánlott két harci és a két szállító helikoptert fel kell újítani. A helikopterek felújítása viszont időigényes, legalább fél éves folyamat.