Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sólyom a Juta-dombnál emlékezett a hősökre

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. november 5. 9:38

A személyesség adja meg az ünnep igazi tartalmát, és menti meg az üres általánosságtól – mondta Sólyom László kedden, a Juta-dombnál harcolt katonahősök emlékművénél tartott ’56-os megemlékezésen.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: nem csak szavakkal kell emlékezni. Minél több helyszínre el kell látogatni, illetve fel kell keresni túlélőket és gyászolókat. A személyes emlékek segítik igazán átélni az ünnepet – fogalmazott.

Sólyom László délelőtt 10 órakor a Rákoskeresztúri Köztemetőben koszorúzott az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 52. évfordulóján, majd 11 órakor a Juta-dombnál harcolt katonahősök emlékművénél tartott megemlékezésen helyezte el az emlékezés virágait.

A Soroksáron tartott megemlékezésen a köztársasági elnök után Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Hiller István oktatási miniszter, egykori halálraítéltek, a XXIII. kerületi önkormányzat, a Történelmi Igazságtétel Bizottság katonai szervezete, valamint politikai és ’56-os szervezetek is megkoszorúzták a Juta-dombi emlékművet.

Sólyom László beszédében úgy fogalmazott: személyességgel menthetjük meg az ünnepet az általánosságtól, így adhatunk a jelszavaknak élő tartalmat. Az államfő reményét fejezte ki, hogy végre rendeződik az emlékmű és környékének tulajdonjogi helyzete, a terület állami tulajdonba és a Honvédelmi Minisztérium kezelésébe kerül.

A magyar honvédség egyetlen szervezett ellenállása a szovjet hadsereggel szemben Juta-dombnál volt. A legnagyobb összecsapás akkor történt, amikor a Maléter Pál honvédelmi minisztert és társait Tökölről Pestre szállító szovjet konvojjal szálltak harcba a magyar katonák. A megtorlás nem maradt el, 11 katonát végeztek ki – pontosan annyit, amennyi szovjet fegyveres elesett Juta-dombnál. A halálos ítéleteken kívül egy életfogytiglani és még összesen 364 évnyi börtönt szabtak ki.