Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levegőben ütközött két vadászrepülő

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. november 5. 9:43

November 4-én, a dél-koreai légierő két F-5E típusú vadászrepülőgépe ütközött össze a levegőben Szöultól 46 kilométerre. Az egyik szerencsétlenül járt repülőgép egy rizsföldre zuhant, míg a másik, amely kisebb sérüléseket szenvedett, visszatért a baleset helyszínétől 130 kilométerre található légi támaszpontra.

A dél-koreai légierő az F-5E típusú vadászrepülőgépek számára ideiglenesen repülési tilalmat rendelt el.

A dél-koreai hírek szerint az incidens helyi idő szerint délelőtt 10:30 órakor történt, fél órával azután, hogy a repülőgépek felszálltak a légi támaszpontról.

A lezuhant repülőgép pilótája sikeresen katapultált, mindössze könnyebb sérüléseket szenvedett, a becsapódás helyszínén sem volt civil sérült. A repülés során mindkét repülőgépen két-két levegő-levegő típusú rakéta volt függesztve, amelyek az ütközés következtében leváltak. Egy rakétát szinte azonnal megtaláltak egy közeli házban, a többit egyelőre keresik.

A dél-koreai légierő sajtószóvivője a későbbiekben elmondta, hogy a repülés feltételei adottak voltak a feladat végrehajtásához.

A két F-5E gép pilótája nem látta egymást, és nem volt információjuk arra vonatkozóan, hogy veszélyesen megközelítették egymást. A pilóták annyira a feladatra koncentráltak, hogy már csak akkor észlelték a veszélyt, amikor az ütközés már elkerülhetetlen volt.

Dél-Korea még az 1970-es években kezdett F-5E típusú repülőgépeket vásárolni. Ellentmondásos információk vannak azzal kapcsolatban, hogy jelenleg hány ilyen típusú repülőgépet üzemeltet az ország légiereje. Egyes hírek szerint 200 darabra teszik a számukat, míg más információk szerint mindössze 100 darab található a légierőben.

Dél-koreai szakértők szerint a repülőbaleset oka az emberi tényező, a pilóták hibája. Az, hogy ki hibázott – a repülőgépeket vezető pilóták, vagy a földi irányítás – a vizsgálat fogja kideríteni.