Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Sosem volt ekkora biztonság, sosem volt ekkora kitettség”

Szöveg: Snoj Péter |  2012. május 18. 9:18

„2012 – A Nemzeti Biztonsági Stratégia” címmel rendeztek konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kampuszán. A május 17-i rendezvény fő témája a nemrégiben elkészült Nemzeti Biztonsági Stratégia, valamint hazánk stabilitásának és fenyegetettségének mértéke volt.

A konferenciát dr. Szemerkényi Réka, a Magyar Atlanti Tanács alelnöke nyitotta meg, aki beszédében felhívta a figyelmet: „sosem volt ekkora biztonság, sosem volt ekkora kitettség." Mint elmondta: az, hogy a környezetünkben magas szintű a biztonság és hazánkat nem éri közvetlen fenyegetés, korántsem jelenti azt, hogy az általános biztonság nagyobb lenne. Ezt az új típusú fenyegetettségek színre lépésével és a régi, mára már hagyományosnak számító veszélyek újfajta módon való megjelenésével magyarázta.

Vagyis továbbra is fennáll a világban a tömegpusztító fegyverek fenyegetése, a terrorizmus és természetesen megannyi, a pénzügyi és gazdasági biztonságot fenyegető veszély. Ezek mellé azonban a modern technológia fejlődése új támadási felületeket is biztosít, mint például a kibernetikai fenyegetettség, amely a számítógépes világon keresztül gyűrűzhet be a virtuális és valós védelmi vonalakon belülre.

E régi és új fenyegetések elhárítását, kivédését szolgálja az idén megújított Nemzeti Biztonsági Stratégia, amelyet legutoljára 2004-ben frissítettek.

Mint ahogy Nagy Zoltán, a Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Non-Proliferációs Főosztályának főosztályvezető-helyettese előadásában elmondta: e stratégiát időről időre át kell dolgozni, hiszen pár év alatt is képes annyit változni a világ, s vele a biztonságpolitikai környezet, hogy az évtizedekkel ezelőtti fenyegetések azóta már meg is szűnhettek, vagy akár felerősödhettek, de megjelenhettek új veszélyforrások is, amelyek ma mind-mind más kezelést és hozzáállást igényelnek.

Dr. Lázár Péter, a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztályának osztályvezetője a nemzetközi hatalmi egyensúlyt érintő dinamikus mozgásokra és az ebből fakadó hosszú távú folyamatok bizonytalanságára hívta fel a figyelmet. Az előttünk álló évtized legnagyobb feladata az európai államok – köztük hazánk – védelmi képességeinek fejlesztése kell, hogy legyen.

Az előadásokat dr. Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Stratégiai Védelmi Kutató Központjának igazgatója zárta, aki a magyar biztonság- és védelempolitika jelenét és jövőképét elemezte.

Előadásában rámutatott, hogy a magyar társadalom döntően szociális és közbiztonsági kérdésekre fókuszáló fenyegetettség-percepciója háttérbe szorítja a katonai kérdéseket, így a honvédelem ügyét, amelyet a Magyar Honvédség társadalmi kapcsolatainak élénkítése, a média megfelelő – kiegyensúlyozott és racionális – közvetítő szerepe képes abba az irányba befolyásolni, hogy az ország biztonságának kérdése kellő súllyal jelenjen meg a politikai és társadalmi diskurzusokban.


 Fotó: Galovtsik Gábor