Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai értekezlet a tudósképzésről a „Zrínyin”

Szöveg: Pálóczi Antal |  2011. szeptember 22. 12:25

Doktori szakmai értekezletet tartottak szeptember 20-án, kedden a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, amelynek fő témája a szeptember 1-jétől egy karral működő egyetem, valamint a jövő évtől megalakuló, új Nemzeti Közszolgálati Egyetem keretein belül folyó doktori képzést is érintő változások voltak.

Az értekezletet prof. dr. Kovács László mérnök alezredes, a Hadtudományi Kar tudományos dékánhelyettesének, a Doktori Tanács elnökének szavai nyitották meg.

A bevezető gondolatok után a Honvédelmi Minisztérium, mint a tudományos kutatások „megrendelője" képviseletében meghívott előadó, Scharek Ferenc nyugállományú ezredes, a HM Humánpolitikai Főosztály helyettes vezetője hívta fel a jelenlévők figyelmét arra, hogy a magyar felsőoktatás nagy változások előtt áll.

1595925009
Az elfogadott kormányzati koncepció szerint a jövőben a felsőoktatás hét-nyolc tudományegyetemen, illetve az ezeken kívül eső felsőoktatási intézményben, mint főiskolán történne. A meglévő egyetemek néhány évig még megőrizhetik státuszukat, később azonban el kell dőlnie, képesek-e tudományegyetemmé fejlődni, vagy főiskolaként működnek tovább. Mindez a doktori képzés minőségétől is függ majd.

Elhangzott: a  Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának összevonásával 2012. január 1-jével megkezdi működését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

„Óriási feladat lesz, hogy a másik két karon is megteremtsük a doktori iskolákat, amikhez építhetünk a már meglévő, értéket képviselő doktori iskolák tapasztalataira" – mondta a tárca képviselője.

Kovács László mérnök alezredes szerint a ZMNE doktori képzése van olyan erős, mint bármelyik egyetemé, de ezt újra be kell bizonyítani. Erre rövid időn belül lehetőség is nyílik, hiszen jövő év végén a doktori iskolák lejáró akkreditációját meg kell újítani, amelynek sikere érdekében a felkészülést már most meg kell kezdeni. A minőség növelése érdekében az arra érdemes doktoranduszokat támogatni kell, a gyengébbeket pedig nagyobb teljesítményre sarkallni.

Másik minőségi, sajátos intézményi jellemzőként említette, hogy a témavezetők sokat foglalkoznak doktoranduszaikkal, folyamatosan figyelemmel kísérve, segítve azok erőfeszítéseit a tudományos fokozat megszerzéséhez vezető út során.

Ezt követően néhány gyakorlati kérdést érintett a Doktori Tanács elnöke, kiemelve a doktori tézisek, disszertációk, valamint a törzstagok és témavezetők tudományos publikációi internetes hozzáférhetőségének fontosságát. Szigorítani kell továbbá a doktori felvételi eljárásokon is. Ennek egyik eleme a formai követelményeknek nem megfelelő pályázók elutasítása, továbbá a tavaszi felvételi eljáráson nem megfelelt jelentkezőknek a pótfelvételi eljárásból történő automatikus kizárása. Az előadásokat követően kérdésekre, az elhangzottakkal kapcsolatos reflexiókra nyílt lehetőség.

1595925009
Az első hozzászóló, prof. dr. Solymosi József nyugállományú ezredes, a Katonai Műszaki Doktori Iskola vezetője szerint nagy kihívás megfelelni az országos követelményeknek, de támogatni kell a másik két új kart, hogy egyetemi karrá nőhessék ki magukat, saját doktori iskolákkal. A nemzetvédelmi egyetem doktori iskolái a doktoranduszképzés és az akkreditáció tapasztalatainak átadásával is segíthetnek – mondta. Majd arra hívta fel az értekezletre egybegyűlt oktatók és témavezetők figyelmét, hogy bátorítsák a doktoranduszokat: ne csak a külföldi szakirodalmat „ferdítsék" magyarra, de támaszkodjanak a magyar hadtudomány eddigi eredményeire is! Abból lehet az ékes magyar hadtudományi nyelvezetet elsajátítani!

Egy doktori iskolának meg kell tudni védeni a presztízsét – szólalt fel a hallgatóság soraiból dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, reagálva az egyetemet és a doktori képzést az elmúlt időszakban érintő, sajtóban megjelent negatív kritikákra. Minőségi publikációkat kell kérni a doktoranduszoktól, de a szakszerű publikálásra meg kell őket tanítani.

Ez az értekezlet is bizonyította, hogy a ZMNE-n folyó doktori képzés és annak keretei között megvalósuló tudományos kutatások valóban fontosak a Magyar Honvédség számára. Ennek, a védelmi szféra számára nélkülözhetetlen tudományos szakemberképzésnek a jövő évtől új színtereként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szolgál majd, amelynek a Hadtudományi Kar doktori iskolái kulcsfontosságú szereplői lesznek.

Fotó: A szerző és archív