Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Találkozás a múzsákkal

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. november 11. 18:32

„A kultúra és a művészet közösséget teremt, erősíti összetartozásunkat; ennek fontosságát a katonaembernél senki sem ismeri jobban” – fogalmazott Hende Csaba honvédelmi miniszter november 11-én, pénteken délután Budapesten, a Stefánia Galériában, amikor megnyitotta két kortárs művész kiállítását.

Színvonalas, sűrű rendezvénynapok helyszíne az utóbbi időben a Honvéd Kulturális Központ Stefánia Galériája, ahol rangos alkotók tárlatai várják a honvédségi és a civil érdeklődőket. A közkedvelt Stefánia épülete felújításának keretében a kiállítótér is megújult, s ily módon jelentős képzőművészeti alkotók tárlatainak képes méltó helyszínt biztosítani.

Mint azt a honvedelem.hu Puskás Istvántól, a kulturális központ képzőművészeti referensétől megtudta, már eddig is több rangos művész fogadta el meghívásukat, s az elkövetkezendőkben is számíthatnak jeles alkotókra. Az intézmény ezáltal is példát kíván mutatni arra, hogy a Magyar Honvédség miként igyekszik pártolni a hazai művészetet, illetve előmozdítani a testület művészetérzékeny nevelését.

A legutóbbi kiállítás november 11-én, pénteken nyílt meg az intézményben, ezúttal két kortárs alkotó, Bujdosó Ernő Munkácsy-díjas festőművész és Mihály Gábor, szintén Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A tárlatot Hende Csaba nyitotta meg. „Inter arma silent Musae – Fegyverek közt hallgatnak a múzsák" – kezdte beszédét az ismert római szállóigével a honvédelmi miniszter, majd hozzátette: „Ma mégis azért jöttünk el ide, a Magyar Honvédség katonaközösségeinek szolgálatában álló palotába, hogy a múzsákkal találkozzunk. Erre, mint mindenkinek, nekünk is szükségünk van. A kultúra és a művészet közösséget teremt, erősíti összetartozásunkat; ennek fontosságát a katonaembernél senki sem ismeri jobban. Ezért törekednek a honvédség kulturális intézményei arra, hogy minél több kiállítást, koncertet, színházi előadást hozzanak közel hozzánk – ezzel egyszersmind lehetőséget adva a kultúra művelőinek, hogy közzétegyék mindazt, amit megteremtenek."

Hende Csaba elmondta: Bujdosó Ernő, a Barcsay-tanítványként indult Munkácsy-díjas festőművész mostanra sok nemzedék tanítója és mestere. Műveit bölcs gondolatok és mély érzelmek jellemzik: élet és halál, pusztulás és alkotás együtt jelennek meg képeinek alakjaiban és színeiben.
Mihály Gábor szintén Munkácsy-díjas szobrászművész, akit csak a történelem és a sport szobrászaként emlegetnek. Műveiben egyfajta erőn és a hozzá tartozó rendkívüli erejű mozgáson túl mindig egy kicsit a saját határaival küzdő, azokat tágítani próbáló ember jelenik meg. „Ez a terület nagyon is ismerős és rokon a számunkra, akik a honvédelem ügyét szolgáljuk" – fogalmazott a miniszter.

„Meggyőződésem, hogy hozzáértő, elkötelezett munkával, az élet tiszteletével, az értékek megbecsülésével lehet csak alkotni, s ami még ennél is több: élni, valóban élni. Így adhatjuk meg azokat a válaszokat, amelyeket az élet, a sors, a Gondviselés elénk ad. Így kerekedhetünk felül az akadályokon, és így vihetjük sikerre a küldetésünket. A történelem hullámverései változnak, korszakok támadnak és elmúlnak, válságok jönnek és mennek, de a végelszámolásnál csak az számít, hogy dolgoztunk-e, alkottunk-e, éltünk-e" – zárta a kiállítást megnyitó beszédét Hende Csaba.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária