Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új fogadóépület a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. augusztus 28. 19:07

A mohácsi csata 485. évfordulója alkalmából – augusztus 28-án, vasárnap – ünnepélyes keretek között adták át a Mohácsi Történelmi Emlékhely új fogadóépületét Sátorhelyen. A rendezvényen részt vett és koszorút helyezett el dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke is.

Az avatási ünnepségen megtartott beszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke felelevenítette a mohácsi csata és a közvetlenül utána következő korszak legfontosabb állomásait, majd kiemelte: a magyarság megmaradása a nemzeti érdek feltétlen követésének köszönhető, „és erre az erőre ma is nagy szükség van".

„A harc manapság nem fegyverekkel zajlik, de ne legyen kétségünk afelől, hogy látható, vagy láthatatlan hatalmak ma is sorsdöntő kihívás elé állítják az országot; amely kihívásnak ma sem kisebb a tétje, mint alávetettség, vagy függetlenség. A történelem arra tanít minket, hogy bajainkban csak magunkra számíthatunk" – húzta alá a házelnök.

Dr. Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság elnöke szerint szembe kell néznünk saját történelmünkkel. Kifejtette: hat évtizede már, hogy „elkezdődött a nemzet történelmének torzítása és a nemzettudat rongálása."

„Ezek az alkalmak azért is fontosak, mert segítségükkel visszatérhetünk ahhoz az erős nemzettudathoz, amelyik több mint ezer éven át ezt a nemzetet megtartotta a Kárpát-medencében" – fogalmazott.

Az ünnepség koszorúzással zárult. Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök
nevében Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal
Honvédelmi Főosztály vezetője, főhadsegéd; míg a Honvédelmi Minisztérium
képviseletében dr. Szarka Gábor kabinetfőnök helyezte el a megemlékezés
virágait az emlékhelynél.

A Vadász György Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész tervei alapján készült húsz méter átmérőjű, üvegkupolával fedett; a Szent Koronát formázó négyszintes új fogadóépület állandó és ideiglenes kiállításoknak ad majd helyet.

Fotó: A szerző felvételei