Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnep a nemzet számára!

2011. április 20. 12:55

Korszakos, döntő szavazás zajlott az Országgyűlésben április 18-án, hétfőn, s jövő hétfőn ünnepélyessé válik a végső aláírással az egész folyamat: Magyarország Alaptörvénye megszületik Húsvét alkalmával. Ünnepélyes aláírás – s ünnep a nemzet számára. Nem biztos, hogy mindenki annak tartja, s biztos, hogy támadják néhányan, de miért kellene mindenben egyetérteni, van-e a világon olyan kérdés, amelyben mindenki egyetért?

Az ünnep örömét még csak be sem árnyékolja az ő keserűségük. Bajuk sajátos: veszítettek tavaly, s ez megszokhatatlan. Bajuk azonban nem csorbítja a tényt: új alaptörvénye, az ezeréves alkotmányozási folyamatban új nemzeti szerződése van az országnak.

A lehető legdemokratikusabb úton született. Tavaly az ország lakossága teljes felhatalmazást adott a kormányra juttatott politikai erőknek ahhoz, hogy elkezdjenek új jövőt építeni (a romokon, amit az előző rezsim maga mögött hagyott, évtizedeken keresztül újra és újra megismételt szőnyegbombázásokkal).

Nemes gondolatok jegyében született az Alaptörvény. Sok millió ember nevében beszél, amikor megfogalmazza érzéseinket: büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette.

Büszkén vállaljuk ezredéves harcunkat a haza szabadságáért és függetlenségéért, szeretjük őseinket, akik érte küzdöttek.

És tudjuk, hisszük és büszkén mondjuk: a magyar emberek nagyszerű szellemi alkotásai gyarapítják a világot.

S mi itt a Honvédelmi Minisztérium Zrínyi nevét viselő cégénél büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította annak közös értékeit.

Az alapeszmék között valljuk az Alaptörvény szellemében, hogy minden tudásunkkal megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét. A Magyarországon élő nemzetiségeket és népcsoportokat a magyar nemzet részének tekintjük.

Mint a hamarosan megjelenő hatalmas, 1100 évnyi honvédelmünket összefoglaló albumunk címoldala és hátlapja mutatja majd, a honvédelem, a „Kard" mellett, vele együtt szeretjük a történeti alkotmányunkat legszebben megtestesítő Szent Koronát, amely jelképezi Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét.

Bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában. Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelkierejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot.

Alaptörvényünk jogrendünk alapja: szerződés a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között. Élő keret, amely kifejezi a nemzet akaratát, azt a formát, amelyben élni szeretnénk.

Szeretjük, hogy ilyen új Alaptörvény szabja meg Magyarország jövőjének útját.