Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új börtönbe költöztetik a WikiLeaksnek szivárogtató katonát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 20. 13:59

A Kansas állambeli Fort Leavenworthba költöztetik át Bradley Manninget, azt az amerikai katonát, akit azzal vádolnak, hogy államtitkokat szivárogtatott ki a WikiLeaks hírportál számára – jelentette április 20-án, kedden a The New York Times.

A lap szerint Manninget, akinek fogva tartási körülményei nemzetközi szintű vitát és bírálatokat váltottak ki, szerdán szállíttatja át a Pentagon új börtönébe.

A katonát az elmúlt hónapokban a tengerészgyalogságnak a Virginia állambeli Quanticóban található bázisán tartották fogva, rendkívüli biztonsági körülmények között, egy magánzárkában.

A 23 éves Manning közlegény fogva tartási körülményeinek bírálata miatt kellett távoznia márciusban P.J. Crowley külügyi szóvivőnek, aki „nevetségesnek", „ostobának" és „kontraproduktívnak" nevezte azokat.

Crowley kijelentése miatt maga Barack Obama elnök kényszerült védelmébe venni a Pentagon fogva tartási gyakorlatát.

Az elnök, miután egy sajtóértekezleten rákérdeztek nála, hogy egyetért-e Crowley-nak Manning fogva tartásával kapcsolatban tett megjegyzéseivel, kijelentette: a Pentagon biztosította róla, hogy megfelelően bánik a katonával.

Az elnök nem kívánta kommentálni a szóvivő szavait, de úgy fogalmazott, hogy a Manninggel szembeni bánásmód a védelmi minisztériumnak a katona biztonságával kapcsolatos aggályait tükrözi.

Címkékgyakorlat