Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi megemlékezés a katolikus tábori lelkészek napján

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. június 19. 16:45

Köszönet a tábori lelkészeknek, akik tevékenysége spirituális tartalommal tölti meg a hivatásérzetet. S ha a katonáink lelke rendben van, akkor nincs baj – hangsúlyozta dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára június 19-én, a katolikus tábori lelkészek napján tartott megemlékezésen.

1595937613
A HM Tábori Lelkészi Szolgálat katolikus szolgálati ága által a Katolikus Tábori Püspökség Szabadság téri székháza mellett álló Megmaradás Templomában, a Szabó Dezső íróról elnevezett katakombaszínházban rendezett ünnepségen Simicskó István arról beszélt, hogy a legmagasabb megbecsülést érdemlő orvosok és tanárok mellett a katonák hivatása bír rendkívüli fontossággal, hiszen ez utóbbiak a haza s a benne élők védelmére esküsznek fel.

Az államtitkár ezt követően Kapisztrán János, a tábori lelkészek védőszentje történelmi szerepéről szólt, majd aláhúzta: „a lélekben rejlik az igazi erő, tehát ha a katonáink szellemi, erkölcsi élete, lelke rendben van, akkor nincs baj".

Bíró László katolikus tábori püspök, a tábori lelkészi szolgálat katolikus szolgálati ágának vezetője arról is megemlékezett, hogy a katolikus tábori lelkészek napjának június 19-én − Kapisztrán János, a tábori lelkészek védőszentje születésnapján − történő  megünnepléséről négy évvel ezelőtt döntöttek.

A rendezvényen – amelyen többek között részt vett dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, Márki Gábor, a tárca védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára, valamint dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese – Bíró László köszönetét fejezte ki a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség támogatásáért, amely biztosítja a tábori lelkészi tevékenységet, különösen a helyőrségekben szolgálatot teljesítő tábori lelkészek munkáját.

1595937613

 Fotó: Tóth László