Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Valós erőket nem alkalmaznak

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. április 15. 20:00

Idén immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a NATO válságkezelési gyakorlatát és az ahhoz kapcsolódó nemzeti törzsvezetési gyakrolatot. A Crisis Management Exercise 2008 (CMX’08) elnevezésű gyakorlatra április 16-22. között kerül sor.

A kormányzati szintű törzsvezetési gyakorlat alapvető célja a Szövetség válságkezelő képességének fenntartása és fejlesztése érdekében a NATO jóváhagyott és kidolgozás alatt álló válságkezelési koncepcióinak, eljárásainak és intézkedéseinek, valamint a válsághelyzet idején szükséges konzultáció és közös döntéshozatal gyakoroltatása.

Mivel a CMX’08 egy törzsvezetési gyakorlat, ezért nem kerül sor erők valós alkalmazására.

A gyakorlat forgatókönyve fiktív. A feldolgozásra kerülő konfliktushelyzet az euroatlanti térség területén kívül eső, egymást fenyegető, kitalált szomszédos országok közötti fokozatosan romló biztonsági helyzetet szimulál, melyhez folyamatban lévő többnemzetiségű békefenntartó műveletek, humanitárius válság, és terrorizmus társul.

A gyakorlat ideje alatt a Honvédelmi Minisztérium szervezésében, számos érintett tárcával és országos hatáskörű szervezetekkel együttműködve sor kerül mindazon, politikai és katonai döntés előkészítő és döntéshozatali folyamat, valamint a minisztériumok válságkezelő szervei közötti együttműködés szimulációs gyakorlására, melyek alapvetően képesek biztosítani egy esetleges jövőbeni válság nemzetközi, a Szövetséges keretek közötti zökkenőmentes kezelését.

A NATO 26 tagállama mellett a CMX’08 tervezésében és lebonyolításában olyan NATO partnerországok is részt vettek-vesznek, mint Albánia, Ausztria, Azerbajdzsán, Finnország, Grúzia, Horvátország, Írország, Volt Jugoszláv Köztársaság Macedónia, Örményország, Svájc, Svédország és Ukrajna. Első alkalommal vesznek részt ilyen gyakorlaton a NATO Mediterrán Dialógus országai, Izrael és Marokkó.