Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi tábor a víz jegyében

Szöveg: MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred | Fotó: Janó Miklós törzsőrmester és Kántor Tibor szakaszvezető |  2022. július 27. 11:27

Búvár tematikájú honvédelmi tábort szervezett az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 15 és 18 év közötti fiataloknak.

búvár honvédelmi tábor (8)

A gyerekek a bevonulást követően átvették felszereléseiket, illetve a táborra jellemző „welcome” csomagjaikat, majd kezdetét vette a változatos és színes programokkal teli hatnapos tábor.

A fiatalok lépésről lepésre sajátították el a búvárkodás alapjait, azaz megismerkedtek a felszerelésekkel, gyakorolták a kiegyensúlyozási technikát, az ön- és társmentést, valamint különböző kötözési módszereket. Továbbá megtanulták hogyan kell megtervezni a merülést DECO-92 táblázat segítségével, ugyanis búvárkodás alatt fontos a levegőszámvetés, illetve a dekompresziós betegség elkerülése miatt a merülési idő kiszámítása. Mindezeket előszőr elméletben, illetve szárazföldön sajátították el, majd „védett vízben”, a szentesi ezred búvárbázisán gyakorolták mindaddig, amíg a Miskolctól tíz kilométerre található Mályi tóban nyílt vízi merülés részesei nem lehettek.

búvár honvédelmi tábor (15)

A tábor ideje alatt egyéb izgalmas és érdekes programok is várták a gyerekeket: ízelítőt kaptak a vízen járás alapjaiból, gumicsónakon utazva csodálhatták a Tisza itt-ott igazán vadregényes partjait, de még egy PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépjárművön élményutazáson is részt vettek. A Tisza mellett a Kurca folyó egy részét is „birtokba” vették, ahol raklapból és műanyag kannákból megépített tutajaikon próbáltak átkelni a folyó túlpartjára.

A programok között szerepelt még egészségügyi és túlélési alapismeretek elsajátítása, valamint járőrverseny. Az utóbbin evezésben, lajhármászásban és gázlón való átkelésben is megmutathatták erejüket, ügyességüket és kitartásukat. Bátorságukat is bizonyíthatták, amikor a búvárbázis hat méter mély tartályában merültek vagy különböző víz alatti ügyességi játékokban vettek részt.

búvár honvédelmi tábor (21)

A tábor utolsó napján a szülők és hozzátartozók egy kis ízelítőt kaptak a gyerekek egy hét alatt szerzett ismereteikből. Ezt követően elismeréseket adtak át – többek között – a legrendezettebb körlet lakóinak, a legjobb búvárnak vagy a legtöbbet fejlődő táborozónak.