Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horvátország modernizálja MiG-eit?

Szöveg: JETfly / Croatian Times |  2011. február 10. 20:59

A horvát védelmi minisztérium felkérte az orosz vadászrepülőgép gyár képviselőit, mérjék fel annak lehetőségét, hogy Horvátország vadászrepülőgépei közül érdemes-e bármelyiket is korszerűsíteni. Az orosz MiG gyár, valamint a Roszoboronexport képviselői hamarosan Horvátországba érkeznek és felmérik az általuk gyártott, több mint 20 éves repülőgépek állapotát. Horvátország két lehetőséget tart szem előtt: vagy modernizálja gépei egy részét, vagy vásárol néhány új vagy használt repülőgépet.

A horvát védelmi minisztérium tervei szerint nyolc repülőgépet újítanának fel, mintegy 20 millió dollár értékben. Ezen gépek nagy része 30 évesnél is öregebb, így csak a gyártó tudja eldönteni, hogy érdemes-e azokat felújítani. Amennyiben az orosz szakértők azt mondják, hogy a felújítás nem lehetséges, abban az esetben Horvátország megvizsgálja annak lehetőséget, hogy Indiától használt repülőgépeket vásároljon.

A megvásárolni szándékozott repülőgépek 3 millió euróba kerülnek és még 10 évig lehet őket használni.

A tervek szerint ebben az évben nyolc repülőgépet kellene a rendszerből kivonni, azonban Vlado Bagaric, légierő parancsnok állítása szerint azok 2013 végéig szolgálatban állhatnának.