Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hűséget esküdtek Oszama bin Ladennek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 22. 13:48

Az al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia bemutatott egy dokumentumfilm jellegű videót, amelyen tagjai hűséget esküsznek Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének, felajánlják neki “szolgálataikat”.

A 48 perces film a ramadán böjti hónapot lezáró íd al-fitr ünnep alkalmából, vasárnap óta látható iszlamista internetes oldalakon, de az al-Shabaab harcosai terjesztik azt CD-n is a szomáliai főváros, Mogadishu több negyedében. A milícia egyik vezetője a francia hírügynökség tudósítójának megerősítette a film hitelességét.

Az Állunk Oszama rendelkezésére című filmen utcai harcok, iszlám harcosok kiképzése, katonai járművek díszszemléje, Szomáliát bemutató archív képek láthatók, prédikációrészletek, harci dalok hallhatók. A felváltva angol és arab felirattal készült film minden szempontból professzionális minőségű, hasonlóan azokhoz, amelyeket az al-Kaida médiaszárnya, az asz-Szahab készít rendszeresen Irakkal és Afganisztánnal kapcsolatban.

A film tulajdonképpen válasz bin Ladennek arra a felhívására, amelyben szent háborúra (dzsihádra) és Sheikh Sharif Ahmed szomáliai elnök hatalmának megdöntésére szólította fel az afrikai ország muzulmánjait. E felhívást március 19-én mutatták be.

Az al-Shabaab múlt szerdán bosszút esküdött, mert egy amerikai kommandósakció végzett egyik vezetőjével, egy körözött terroristával. Egy nappal később a milícia öngyilkos merénylői megölték Mogadishuban az Afrikai Unió (AU) 17 békefenntartó katonáját.