Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi sorakozó a Bázison

Szöveg: Papp Nikolett,Varga József |  2009. szeptember 22. 14:09

Egy kiképzéssel foglalkozó katonai szervezetnél a mindennapok során is megvan a jelentősége a heti rendszerességgel megtartott sorakozónak, hiszen egyrészt az alaki felkészítés részét képezi, másfelől a felkészültség ellenőrzésének hatékony eszköze. A MH Központi Kiképző Bázis laktanyasorakozója számos körülmény miatt különleges jelentőséget kapott.

Az egyik ilyen körülmény a katonák létszáma. A szentendrei bázison működő két katonai szervezet, vagyis az MH KKB és a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola felsorakozott állandó, illetve a képzésre, átképzésre és különféle tanfolyamokra vezényelt állomány létszáma megközelítette a 750 főt, a következő megoszlásban az állandó állományon kívül:

– a kiképzők ésszerű terhelése és hatékony alkalmazása érdekében a két szervezet által létrehozott ideiglenes kiképző zászlóalj állományában egyidejűleg van jelen a július 7-én és szeptember 8-án bevonult szerződéses legénységi állomány, összesen 260 fő, a ZMNE-re felvételt nyert 145 tiszti hallgató és nappali képzésre felvett 99 tiszthelyettes hallgató. Mindannyian az egységes katonai alapkiképzés programját hajtják végre.

– a KPTSZI állományában a nappali tiszthelyettes képzés mellett 32 honvéd tiszthelyettes az I. iskolarendszeren kívüli levelező felnőttképzésen vesz részt. Az alapfokú katonai vezetői I. rész – szakképesítésen 69 tiszthelyettes, a honvéd zászlós iskolarendszeren kívüli levelező képzésen 41 tiszthelyettes, ezen kívül a STANAG 1. 1. 1. 1. és STANAG 2. 2. 2. 2. nyelvtanfolyamon 59 hallgató tanul.

1595891460
 

A másik rendhagyó körülményt a 2009. évben harmadik alkalommal megrendezésre kerülő rögtönzött robbanóeszközök elleni védelem NATO által felügyelt tanfolyam képezi. A 12 NATO, 1 EU tagállamból érkezett 29 katona mellett 19 magyar hallgató és megfigyelő is résztvevője a kurzusnak. Most első alkalommal vesz részt két tiszt olyan országból, amely nem NATO vagy EU tagállam. Õk Szingapúrból érkeztek, tiszteletükre a helyőrségi zenekar a kialakult tradícióknak megfelelően – mint első alkalommal a bázisra érkező külföldi állam katonáinak – eljátszotta nemzeti himnuszukat.

Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, a bázis parancsnoka köszöntötte a felsorakozott állományt, köztük a NATO rendezvényre érkezett katonákat és az öt instruktort, akik Norfolk-ból jöttek és mivel a sorakozó egyben a parancsnoki tájékoztatás egyik legfontosabb eszköze is, értékelte az elmúlt időszak feladatainak végrehajtását, illetve ismertette a soron következő legfontosabb feladatokat, rendezvényeket. Ezek között külön köszönetet mondott az MH Katonai Háromtusa Bajnokság színvonalas lebonyolításáért, s a felhívta a figyelmet az őszies időjárás veszélyeire és az egészségügyi rendszabályok fokozott betartására.

1595891460
 

A soron következő feladatok sorából a parancsnok kiemelte a Szentendre várossal közös október 6-i megemlékezést az Aradi Vértanúkról, illetve az október 8-i kiképzési ünnepről, amely a július 7-én bevonult szerződéses legénységi állomány kibocsátása fogadó alakulataikhoz. Ebben az időszakban a képzésen, továbbképzésen és tanfolyamon részt vevő állomány létszáma minden eddigit meghaladó lesz.

A sorakozó díszmenettel zárult, amelynek végén a két szingapúri katona köszönetét fejezte ki a parancsnoknak és a zenekarnak nemzeti himnuszuk eljátszásáért.

1595891461
1595891461
 

Fotó: Papp Nikolett