Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszár és katonai hagyományőrző ünnepet tartottak Pomázon

Szöveg: Máté Endre | Fotó: Tóth László |  2020. szeptember 5. 13:26

Bár idén elmaradt a Tavaszi Emlékhadjárat, a programsorozat képviselői - közösségmegtartó céllal - huszár és katonai hagyományőrző ünnepet tartottak a pomázi Magyar Várban. A nyár utolsó szombatján hagyományőrző gyalogsági, tüzérségi és lovassági egységek masíroztak a Pilis kapujának is nevezett város főutcáján.

20200829_Pomáz (5)

A városháza előtt Leidinger István, Pomáz város polgármestere köszöntötte a tavaszi emlékhadjáratok képviselőit. A megnyitó ünnepségen felszólalt Fülöp Tibor Zoltán, az emlékhadjáratok rendezője, Herpai Sándor, a Magyar Vár Alapítvány alapítója, Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke, valamint Kocsi László ezredes, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője. Miközben a városháza előtt Csányi Sándor, Berkó András, dr. Vass László és Vesztergám Miklós kitüntetést vett át, a felvonulásra induló lovasok részben „felderítő”, részben toborzó körútra indultak a környező kis utcákba.

20200829_Pomáz (12)

Az egész napos program a Magyar Várban folytatódott, ahol a Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar fúvósai szórakoztatták térzenével a résztvevőket A gyerekeknek játékos huszár-foglalkozást tartott Fáber Károly, Sebestyén Péter pedig, pónifogattal utaztatta a kisebbeket. Dr. Vass László fegyverbemutatója csak úgy vonzotta a tömegeket. Az elmúlt 30 év emlékhadjáratainak történéseit felidéző filmszemlét és fényképkiállítást is megtekinthették az érdeklődők, a tárlatot Fazekas Richárd, a Huszár Kaszinó vezetője nyitotta meg a nagyközönség előtt. A huszárkonyha főzőversenyen legalább négy olyan új egytálétel látott napvilágot, amely alkalmas lehet a jövőben a hadjáratos seregek költséghatékony, tartalmas és hagyományokhoz alkalmazkodó ellátására. Ilyen étel például a pilisi kapros-tarhonyás májas, amelyet a versenyben Korom József és Mildner László hagyományőrzők vittek sikerre.

A nap legizgalmasabb pontja a csatabemutató volt, Berlinger Gábor rendezésében: az eget és teret rengető puskaropogás és ágyúdörgés hatalmas sikert aratott a több száz fős közönség körében.

GALÉRIA