Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gripenben a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese

Szöveg: Tóth Róbert főhadnagy | Fotó: a szerő felvételei |  2020. szeptember 5. 9:12

A közelmúltban dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese tett látogatást Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Ennek célja a JAS-39 Gripen vadászrepülőgép harcászati képességeinek megismerése volt. A szakmai vizit részeként az altábornagy egy JAS-39 D típusú vadászrepülőgép hátsó üléséből személyesen is megtapasztalhatta, milyen képességekkel rendelkezik ez a típus.

20200905-Borondi-altbgy-kecskemet (1)

A demonstrációs repülés során dr. Böröndi Gábor altábornagy megismerhette a Gripen teljes fegyverrendszerét, harcászati képességeit, a Link-16 digitális adatátviteli rendszert, a célzó konténer használatát. A végrehajtott komplex repülési feladat a következő elemeket tartalmazta: kis magasságú repülés, stratégiai csapásmérés, közvetlen légi támogatás, elfogás, légiharc. A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese a repülésen kívül részt vett a feladattervezésben, a repülés előtti szakmai eligazításon, valamint a végrehajtott feladat kiértékelésében is.

20200905-Borondi-altbgy-kecskemet (5)

Az így szerzett tapasztalatok és szakmai információk nagyon hasznosak, mert egy esetleges konfliktushelyzetben nagyban megkönnyítik egy katonai vezető stratégiai döntéshozatalát. Az altábornagy úgy fizikailag, mint mentálisan kitűnően teljesített a rendkívüli terheléssel járó repülés, valamint a többi részfeladat során is.

GALÉRIA