Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszáros kiképzés

Szöveg: Németh Attila huszár őrmester | Fotó: Varga Dániel |  2023. július 14. 10:27

Ősi, íratlan szabály a lovasságnál: első a ló, második a ló, harmadik a cimborád lova, majd jöhet a fegyverzet, az egyenruha rendbetétele, maga a huszár pedig csak ezek után gondolhat magára…

csöde62

Tizenhét lóval és közel harminc fővel lovassági kiképzést hajtott végre a Centenáriumi Hagyományőrző Dandár összevont huszár szakasza Csöde térségében, július elején. Minden lovas, málhatáskáiba kétnapi ellátmányt bepakolva érkezett meg a kiképzésre, ahol elsőként frissítették térképolvasási, illetve tájékozódási ismereteiket. A harcparancs alapján – az eddigiektől eltérően - a felderítő járőrözés során a lovasok a szabadban, előre kijelölt táborhelyen töltötték az éjszakát.

A szakasz három járőrre bontva kezdte meg az első nap feladatait - hagyományőrzők révén csupán a kiosztott papírtérképekre, illetve tájolókra támaszkodva. A kiképzés forgatókönyve alapján a járőrök imitált ellenséges tüzet is kaptak, amit a meghatározott eljárásrendnek megfelelően küzdöttek le. Az éjszakai járőrbázison a tábor védelmének biztosítása és lovak ellátása után az alegységparancsnoknak és a segítő személyzetnek hála, a huszárok tartalmas tábori vacsorával zárták a napot. Másnap az alegység szakaszban folytatta a felderítést. Szerencsére a tábornoki figyelőpontot is érintő csödei táborba tartó úton – ahogy mondani szokták - esemény nem történt. A parancsnokok lelkesítette hagyományőrzők a hőségben könnyített, civil öltözetben hajtották végre az alaki foglalkozást.

csöde29

A kiképzés utolsó napján a huszárok ismét egyenruhában és teljes fegyverzetben csiszolták a szakaszban történő mozgásokat, illetve a szálfegyver használatát. Ez azért is volt fontos, mert az állomány az ország különböző területein megtalálható huszáregyesületek (HR1- Budapest, HR4- Mogyoród, HR9- Sopron, HR11- Szombathely) tagjaiból állt, így ritkán tudnak szakaszkötelékben együtt gyakorolni.

Szakmai szemmel nézve a kiképzési hétvége eredményesen zárult: a hagyományőrzők embert, lovat próbáló három napot tudhatnak maguk mögött, érzelmi és fizikai hullámvölgyekkel együtt. A csapat összetartása, bajtársiassága és töretlen huszárszelleme azonban mindig segítséget nyújtott a csüggedőknek. A szakasz teljesítményével méltó módon hajtott fejet a dicső huszár- és katonaelődök emléke előtt.

A kiképzés sikeressége többek között Grubits Róbert kapitánynak, Magyar Gusztáv hadnagynak, a HM Miniszteri Kabinet tisztjének és Varga Sándor hagyományőrző főhadnagynak köszönhető.

csöde31

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szűcs Lóránd dandártábornok, a HM Miniszteri Titkárság vezetője, Horváth Tamás, a HM Katonai Örökség Főosztály vezetője és Babák László ezredes, a „Centenáriumi Dandár” parancsnoka is.

A huszárok és lovaik elhelyezését biztosító bázis, a csödei Sárkány Panzió, immáron negyedik alkalommal adott helyet a gyakorlatnak.