Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszonöt éves a magyar-román közös zászlóalj

Szöveg: Szemenyei Ákos szakaszvezető | Fotó: a szerző felvételei |  2023. április 1. 17:36

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj megalakulásának 25. évfordulója alkalmából március végén, Aradon megtartott ünnepségen az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár katonái is részt vettek.

magyar_roman_zaszloalj_cover

1998. március 20-án, Budapesten állapodott meg Magyarország és Románia egy közös zászlóalj felállításáról, amelynek célja, a két ország katonai együttműködésének elmélyítése, illetve az esetleges békefenntartó és humanitárius tevékenységek támogatása. A parancsoki beosztás átadását követően, Aradon adták át az elismeréseket mindkét nemzet részére.

A zászlóalj 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen jelen volt Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka, valamint Molnár Zsolt ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsoka is. A jelenlévő egyházi méltóságok és tábori lelkészek imádságukban a közös zászlóalj eredményeiért adtak hálát és áldást kértek a jövőben is folytatódó együttműködésre.

magyar_roman_zaszloalj9

„A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj méltó módon képviseli a szakmai tudást és az elkötelezettséget, éppen ezért vált a nemzetek közötti regionális együttműködés egyik legfontosabb eszközévé” – mondta beszédében Lőrincz Gábor dandártábornok. 

A közös zászlóalj katonái minden évben tartanak egy gyakorlatot, amelynek helyszínét a két ország felváltva biztosítja. A zászlóalj vezetése és irányítása a NATO elvek szerint történik és a nemzetek a vezető beosztásokat éves váltással látják el.