Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszonöt honvéd tett esküt Győrben

Szöveg: Csekei Judit százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. február 21. 7:22

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred számára újoncok kiképzésével kezdődött az év, melynek eredményeként huszonöt honvéd tett katonai esküt február 18-án, csütörtökön a győri laktanyában.

arrabona_eskütétel (14)

Alapkiképzésük sikeres befejeztével - a koronavírus-járvány miatt - zárt körben rendezett ünnepségen tettek katonai esküt pályakezdő szerződéses altiszt és legénységi állományú katonák a rakétaezred alakulóterén.

A januárban bevonult és szerződést kötött honvédek számára az alkalmassági vizsgálatokat követően kezdődött meg az alapkiképzés. Az eltelt hat hét során - többek között - testnevelés, alaki foglalkozás, fegyver-, vegyivédelmi, egészségügyi és szabályzatismeret oktatások, térképészet, tereptan, harcászat, robbantási foglalkozás és a lövészet jelentett kihívást a katonák számára.

arrabona_eskütétel (17)

Az eredményes alapkiképzést ünnepélyes katonai eskütétel zárta. A rakétaezred alakulóterén Aradi Zsolt százados, századparancsnok vezetésével sorakozott fel az alapkiképző század. Az eskü szövegét Kocsis Barnabás közkatona mondta elő családja jelenlétében, majd Könczöl Ferenc ezredes, a győri alakulat parancsnoka szólt az esküt tett honvédekhez.

„Önök huszonöten, akik a mai napon előttünk esküt tettek, valóban akarták és fizikailag, szellemileg, valamint lelkileg is alkalmasnak találtattak arra, hogy katonává váljanak”. Az ezredes hangsúlyozta: az újoncok az elmúlt időszakban ízelítőt kaptak a katonaéletből, elsajátították az alapokat, amelyre építkezve teljes értékű tagjává fognak válni a bajtársi közösségnek. „Erre alapozva kell a szolgálatot komolyan venni, és a továbbiakban példamutatóan helytállni. Ezzel tartoznak a hazának, amelynek védelmére felesküdtek, a Magyar Honvédségnek, amelynek egyenruháját viselik, és természetesen tartoznak önmaguknak is” - hangsúlyozta beszédében az ezredes.

arrabona_eskütétel (13)

A köszöntő szavak után Szabó János főhadnagy, az ezred tábori lelkésze mondott áldást. A katonák utolsó napjukat töltik a rakétaezrednél, pénteken mindannyian már az anyaalakulataiknál jelentkeznek, ahol hétfőn megkezdik szolgálatukat.

Az esküt megelőző napon, az egyik próba szünetében Cser Nikolett közkatona kért szót, majd a felsorakozott kiképzett állomány nevében megköszönte az alapkiképzőknek a szakmai felkészültséget, a tisztességes és emberséges hozzáállást, bánásmódot, amelyet a győri katonák az első naptól kezdve tanúsítottak az újoncok irányába. A köszönő sorok mellett emlékkel is készültek a katonák, amelyet valamennyi kiképzőnek át is adtak.

A tervek szerint nem kell sokat várni a következő alapkiképzésre, hiszen márciusban újabb bevonulók érkeznek majd a győri laktanyába.

Kapcsolódó cikkek