Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első a (repülés) biztonság!

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: Dévényi Veronika |  2021. február 21. 8:33

Repülésbiztonsági szakmai napot tartottak az MH Pápa Bázisrepülőtéren (MH PBRT). A járványügyi helyzetre való tekintettel online videókonferencia keretében valósult meg a program, amelyen a 2020. évi repülésbiztonsági helyzetet értékelték, valamint megfogalmazták az idei évre vonatkozó célkitűzéseket.

Repülésbiztonsági szakmai nap (2)

Bár az előző esztendőben új koncepció mentén, a teljes pápai állomány részére rendezték meg a repülésbiztonsági szakmai napot, az idei alkalom a járványhelyzet miatt csak speciális keretek között, szűk körben valósulhatott meg. Az MH Pápa Bázisrepülőtér meghívására a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és alárendelt katonai szervezetei vezető beosztású, illetve a repülésbiztonsági területen dolgozó képviselői online videókonferencia formájában vettek részt a rendezvényen. A bázis átvonulószállójának konferenciatermében a repülésbiztonságban érintett helyi alegységek parancsnokai is megjelentek.

A szakmai nap a bázisrepülőtér parancsnokhelyettese, Turzó Lajos alezredes értékelésével kezdődött, aki beszélt a 2020. évre kitűzött repülésbiztonsági célok teljesüléséről, elemezte az alegységek repülésbiztonsági helyzetét és a tavaly elért főbb eredményeket is. Ezt követően Kopeczky Péter őrnagy, az MH PBRT Repülésbiztonsági Főnökségének vezetője tartott előadást 2020 főbb repülésbiztonsági eseményeiről, és szót ejtett a 2021. évre azonosított főbb kockázati tényezőkről, például a vadveszélyről, a madárütközésekről és a humán faktorról. A szakterület kapcsán sokszor elhangzik a „Safety First”, azaz „Első a biztonság” mondat, és a főnökség idén is elismerte azokat, akik kiemelkedő munkát végeztek ennek elősegítése érdekében. A „Repülésbiztonságért” oklevelet ezúttal Monek Zoltán őrnagy, logisztikai főnök, illetve a Repülőtér Üzemeltető Készenléti Szolgálat teljes állománya érdemelte ki.

Repülésbiztonsági szakmai nap (1)

A szakmai nap a videókonferencia résztvevőinek hozzászólásaival folytatódott, akik elismerésüket fejezték ki az MH Pápa Bázisrepülőtér repülésbiztonsági területen dolgozó szakembereinek. A szakmai főnökség ornitológiai és vadhelyzethez való hozzáállását, illetve az ezen a téren elvégzett munkáját úttörőnek és példaértékűnek nevezték.

A rendezvény zárásaként Turzó Lajos alezredes kitűzte a 2021-es évre vonatkozó repülésbiztonsági célokat a bázis vonatkozásában.