Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Így lehetsz „Acélkocka”!

Altisztképző pályaorientációs napot tartott a Magyar Honvédség Csobánkán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2024. április 17. 16:14

„A Magyar Honvédség altisztjei szakmailag felkészültek, kiképzettek, elkötelezettek, együtt szolgálnak és együtt teszik fel életüket a haza védelmére. Számukra a bajtársiasság nem csupán egy szó, hanem egy kötelék, ami a haderő legszebb és legértékesebb kincsei közé tartozik" – emelte ki Zsiros Tamás főtörzszászlós a csobánkai pályaorientációs napon, április 17-én, hozzátéve: a leendő altiszteket szeretnék invitálni az Acélkocka nevű altisztképzési rendszerbe.

Acélkocka_MH_AA
toborzás_1

A főtörzszászlós elmondta: a Magyar Honvédség altisztképzésének alapját jelentő Acélkocka bemutatására elsősorban 18 és 22 év közötti fiatalokat várnak, akik most végeznek vagy esetleg van már valamiféle előképzettségük, műszaki vagy egyéb ismeretük. A program 6+2 hetes alapkiképzéssel kezdődik, ezt követi a 14 hetes, úgynevezett alap altiszti felkészítés, ahol az alapvető altiszti kompetenciákat, valamint vezetői ismereteket tanulnak a résztvevők a szentendrei altisztképző intézetben. Ennek elvégzése után indul az úgynevezett alap altiszti szakmai felkészítés, amely 20-24 hetes képzést jelent, és amely a Magyar Honvédség különböző alakulatainál történik. Ebben a részben már szakmai felkészítés zajlik, a szakmai szempont szerinti válogatást követően különböző szakterületeken valósul meg a képzés. Így épül fel a teljes rendszer, amely az altisztek avatásával ér véget a Hősök terén – tette hozzá. Maga a képzés augusztus 26-án indul, a tervek szerint június 17-ig lehet a toborzóirodákban jelentkezni, a felvételi elbeszélgetések pedig június 24-27. között zajlanak. Akik nem felelnek meg az egyetemi vagy főiskolai felvételiken, augusztus 9-ig még jelentkezhetnek ehhez a szervezethez. Az eredményhirdetés augusztus 9-én lesz a www.iranyasereg.hu oldalon, illetve az Altiszti Akadémia honlapján, ahol a bevonuláshoz szükséges információk is megtalálhatók lesznek.

Zsiros Tamás elmondta, hogy a szerdai rendezvényen a Magyar Honvédség teljes spektruma bemutatkozott, több mint 20 alakulat képviseltette magát. Az érdeklődők megismerkedhettek a hadsereg új technikai eszközeivel: a H145 és H225-ös új helikopterekkel, a Leopard A7-es harckocsival, a Lynx-harcjárművel, és a PzH 2000 tüzérségi eszközzel. Bemutatkoztak továbbá a különleges műveleti alakulat speciális gépjárművei is, valamint volt tűzszerész-, kutyás, illtetve lovas és eszközös bemutató is. Zsiros Tamás közölte azt is, hogy akik felvételt nyernek, az első pillanattól legénységi szolgálati viszonyba kerülnek, így egy 25 év alatti fiatal közel nettó 500 ezer forintos fizetéssel rendelkezik majd, de számos más béren kívüli juttatást is biztosítanak.

CímkékAcélkocka