Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

100 nap az olimpiáig: éremesőre várva

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. április 17. 20:17

„Abban bízunk, hogy minél nagyobb létszámban fogja képviseltetni magát a magyar csapat a párizsi nyári olimpiai játékokon” – jelentette ki dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sajtótájékoztatóján, a fővárosi Millennium Házában, április 17-én, szerdán.

A honvédelmi tárca sportért felelős államtitkára a honvedelem.hu kérdésére felidézte: a HM Sportért Felelős Államtitkársága 2023. január 1-jén indította el az előző év őszén véglegesített Nemzeti Versenysport-fejlesztési Programot, amelyben a korábbi gyakorlattal szemben, a tizenhat olimpiai sportág helyett negyvenhat sportág megszólítására törekedtek. „Kialakítottunk – a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság bevonásával – egy új támogatói programot, ennek keretén belül az eddigieknél jelentősebb, jóval komolyabb támogatásban részesülhetnek az olimpiai sportági szakszövetségek, illetve a kiemelt fővárosi sportszervezetek. Részben ennek köszönhető, hogy a sportolók és a sportvezetők is elégedetten tekintenek a munkánkra” – szögezte le.

Mint elmondta: a hazai olimpiai mozgalmat koordináló szervezet sajtóeseményét tizennégy héttel a párizsi olimpiai játékok megnyitója előtt rendezték meg, közvetlenül azután, hogy a hagyományos szertartás keretében előző napon meggyújtották a 2024-es párizsi olimpia fáklyáját a görögországi Olümpiában, az ókori olimpiák helyszínén. „Az, hogy már csak száz nap van hátra vagy még száz napunk van az olimpiáig, pusztán értelmezés kérdése. Mindenki a saját vérmérséklete vagy egyéni státusza alapján ítélje meg, én mind a két értelmezést helytállónak találom” – közölte az államtitkár, aki arról is szólt, hogy a Sportért Felelős Államtitkárság megpróbált minél több ötkarikás kvalifikációs eseményt Magyarországra hozni, ezzel biztosítva, hogy a magyar sportolók hazai pályán küzdhessenek meg az olimpiára jutásért.

20240417_100napazolimpiaigsajtotajekoztato_HSZ05

Dr. Schmidt Ádám rendezvénynyitó beszédében gratulált a női kézilabdázók vasárnapi debreceni kvótaszerzéséhez, amelyet az olimpia előtti utolsó fázis szimbolikus nyitányának tart. „Húsz év után készülhetünk úgy egy nyári olimpiára, hogy négy csapatunk is ott lehet az ötkarikás játékokon, és nagyon szurkolunk férfi és női 3x3-as kosárlabdázóinknak is, akik még harcolnak a kvótákért” – jelentette ki. Mint elmondta, az államtitkárság törekvéseit szépen igazolja a kézilabda-válogatottak példás teljesítménye. „Emellett idén még például öttusában, kajak-kenuban, evezésben és ritmikus gimnasztikában izgulhatunk a hazai kvótaszerző-versenyeken. Továbbá nyáron Budapest lesz az egyik helyszíne az OQS-nek, a sportot és a városi kultúrát ötvöző olimpiai kvalifikációs sorozatnak. A BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás ágakban a párizsi kvóták legalább felét a két állomásból álló selejtezőn keresztül osztják majd ki” – ismertette.

Dr. Schmidt Ádám hangsúlyozta, hogy a hazai versenyek szigorúan vett szakmai szempontokon túlmutató célja, hogy minél szélesebb rétegeket hozzon közel a sport tevékenységekhez: a közös szurkoláshoz és a sportágak kipróbálásához. „A Sportoló Nemzet Programmal az a célunk, hogy kedvet csináljunk a fiataloknak és szüleiknek, hogy együtt drukkoljanak az arénákban, de miközben a magyar válogatottakért és hazai sportolókért szorítanak, megismerhetik az adott sportágat is” – jegyezte meg. A sportért felelős államtitkár, aki eredményes felkészülést kívánt a leendő olimpikonoknak, leszögezte: senki és semmi nem állhatja útját a magyar sport következő diadalútjának.

20240417_100napazolimpiaigsajtotajekoztato_HSZ10

„Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, ami a legmerészebb álmainkat is kezdi felülmúlni. Egyébiránt kétszáz kvótát szeretnénk elérni, remélhetőleg, nagyon közel leszünk hozzá” – erről már Gyulay Zsolt olimpiai és világbajnok kajakozó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke beszélt, aki úgy fogalmazott: a világjáték időszakos tűzszünetet eredményezhet, az ötkarikás fáklya pedig a remény szimbóluma lehet.

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja szerint a párizsi sportesemény már csak azért is különleges, mert a koronavírus-járvány miatt a nézők nélkül megrendezett tokiói nyári és pekingi téli olimpiák után végre újra közönség előtt mérkőzhetnek meg a nemzetek. „Emellett azért is meg kell becsülni a párizsi olimpiát, mert elképzelhető, hogy legközelebb sokára – talán tizenhat vagy húsz év múlva – lesz majd újra ötkarikás játék az európai kontinensen” – húzta alá.

20240417_100napazolimpiaigsajtotajekoztato_HSZ07

A sajtótájékoztatót követően a Magyar Olimpiai Bizottság kétezernégy méteres futást rendezett a Városligetben; a középtávú futamon számos korábbi és leendő olimpikon indult.

Sokat jelent a támogatás

Bár az előző két világbajnokságot megnyerő magyar női kardcsapat a hetedik helyen végzett a márciusi athéni világkupaversenyen, az eredménnyel biztossá vált a helyük a párizsi játékokon. „A kvalifikáció valóban sikerült a görög fővárosban, viszont sajnos nem a legdiadalmasabb módon, mert – az idei szezon legrosszabb eredményét felmutatva – hetedikek lettünk a csapattal. Igaz, a következő versenyen, a belgiumi Sint-Niklaasban második helyet csíptünk meg, úgyhogy nagyon bizakodóak vagyunk a jövőt illetően” – nyilatkozta honlapunknak a magyar női kardcsapat huszonegy éves tagja, Szűcs Luca. A BVSC-Zugló kardvívója köszönetet mondott a Honvédelmi Minisztérium támogatásáért, ami sokat jelent a sportegyesületeknek.

20240417_100napazolimpiaigsajtotajekoztato_HSZ12

Jackl Vivien, ifjúsági Európa-bajnok úszó az egyéni csúcsát mintegy hat másodperccel megjavítva 4:34.96 perces, olimpiai szintet érő idővel nyert 400 méteren az úszók pénteken zárult országos bajnokságán. A The Times vezető brit napilapban három és fél évtizede publikáló Craig Lord brit újságíró, a nemzetközi úszósport legtekintélyesebb szakírója arról szólt a The Vortex elnevezésű blogján, hogy a tatabányai fiatal Magyarország legújabb olimpiai éremesélyese. „Meglepődtem, hogy a verseny után ennyire felkapott a nemzetközi sajtó. Nehéz feldolgozni, hogy egy ilyen eredmény után már-már olimpiai éremesélyesnek titulálják az embert, főleg akkor, ha tizenötéves” – nyilatkozta lapunknak. „A Honvédelmi Minisztérium és a Sportért Felelős Államtitkárság támogatása valóban sokat jelent nekünk, az úszósportban dolgozóknak és mindannyian reméljük, hogy ezzel a támogatással még jobb eredményt tudunk elérni” – szögezte le a Tatabányai Vízmű SE versenyzője.