Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India 750 darab légvédelmi rakétát rendelt

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 3. 13:30

Az indiai légierő egy hazai vállalattól, a Bharat Electronics-tól 750 darab Akash típusú légvédelmi rakétát rendelt. A megrendelés ellenértéke mintegy 925 millió dollár. Az indiai légierő terveinek megfelelően a most megrendelt rakétamennyiséget hat zászlóalj fogja megkapni.

A Bharat Electronics-szal most tető alá hozott megállapodás kiegészítése a korábbi, 250 darab Akash rakéta szállításáról szóló szerződésnek, amely értéke megközelítette a 265 millió dollárt.

2009 márciusában az indiai légierő a Tata Power cégtől rendelt 16 darab Akash légvédelmi-rakéta komplexumot, 36,4 millió dollár értékben. Az előzetes tervek szerint az elkövetkező 20 év alatt 3000 Akash rakétával kívánják ellátni mind a légierőt, mind pedig a szárazföldi erőket. Mindezek mellett nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy a rakétákat külföldre is értékesítsék.

Az Akash légvédelmi-rakéta komplexum egyidejűleg 64 cél követésére képes, 18 km-es magasságig és 25 km-es távolságig lehet hatékonyan alkalmazni. A komplexum lokátora 60 km-es sugárban képes a légteret ellenőrzése alatt tartani.

Egy Akas rakéta tömege közel 700 kg, amely akár 60 kg-os harci töltet célbajuttatását is lehetővé teszi, amely éppen úgy lehet hagyományos, mint akár nukleáris töltet is.

Az Akash rakéta fejlesztésében mintegy száz állami és magánkézben lévő indiai vállalkozás vett részt. A légvédelmi-rakéta fejlesztési programja 500 millió dollárba került, míg 2007-ben megkezdődhetett a sorozatgyártás.