Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb sikeres iráni rakétakísérlet

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 3. 14:32

Irán sikeres kísérletet hajtott végre egy saját gyártású hordozórakétával, amely képes műholdakat Föld körüli pályára állítani – közölte szerdán az iráni állami sajtó. Egy Kavosgar-3 típusú rakétát teszteltek, amely a tájékoztatás szerint egy kísérleti nyomásálló (űrhajós) kabint vitt magával.

Irán emellett felfedte szerdán három új, saját fejlesztésű és saját gyártású műhold létét is. Az ünnepélyes teheráni bemutatón – amely az iszlám forradalom 31. évfordulóját kísérő ünnepségsorozat része volt – megjelent Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is.

Az iszlám köztársaság tavaly ilyenkor közölte, hogy Föld körüli pályára állította első saját gyártmányú műholdját, amelyet Omidnak (Remény) neveztek el. Teheráni illetékesek elmondták, tervezik egy sor, természeti katasztrófák kezelését segítő eszköz, illetve távközlési műholdak felbocsátását. Iráni tisztségviselők korábban utaltak arra is, miután amerikai műholdak pásztázzák Irán két szomszédját is, Irakot és Afganisztánt, az iszlám köztársaságnak is hasonló eszközökre kell szert tennie, hogy biztonságban érezze magát.

A nyugati országok növekvő aggodalommal figyelik az iráni rakétaprogramot, mert, mint mondják, Irán robbanófejeket is szerelhet azokra a nagy hatótávolságú rakétákra, amelyekkel műholdakat bocsát föl. Különösen aggasztónak tartják az iráni fejlesztéseket amiatt, hogy – mint gyanítják – az iszlám köztársaság titokban atombombát épít. Teherán visszautasítja a vádat, hogy rakétaprogramja katonai célokat szolgálna.

1595896520