Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetni, kutatni, tervezni

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2010. február 3. 15:03

„Pro Patria ad mortem – A hazáért mindhalálig”: ez a mottója a 20. felsővezetői vezérkari tanfolyamnak, ami szeptemberben kezdődött a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. A tanfolyam parancsnoka, dr. Resperger István mk. ezredes elmondta, hogy 15 vezető beosztásban lévő alezredes és ezredes vesz részt a 10 hónapos képzésen.

„Visszatekintve az elmúlt évekre, 1993 óta 20 tanfolyam került lebonyolításra, 240 fő végezte el eredményesen, közüllük 22 fő külföldi állampolgár, 32 fő lett tábornok és 30 fő szerzett doktori fokozatot" – tájékoztatott dr. Resperger mk. ezredes a vezérkari tanfolyamról. Elmondta azt is, hogy erre a képzésre a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere vagy a vezérkari főnök iskolázhatja be azokat az ezredesi és alezredesi rendfokozatban lévő főtiszteket, akik magasabb beosztásba vannak tervezve. Ezeknek a katonai vezetőknek pályafutásuk során ez a tíz hónap az utolsó képzési lehetőségük. Mód van rá, hogy rendszerezzék eddigi ismereteiket és ezt az itt lévő hallgatók maximálisan ki is használják.

A tanfolyam célja a Magyar Köztársaság érdekeinek megfelelően, felső szintű ismeretekkel, széles látókőrrel, gyakorlattal rendelkező főtisztek képzése, akik alkalmasak nemzeti és nemzetközi törzsekben, parancsnokságokon parancsnoki és törzstiszti beosztások ellátására.

Biztonságpolitikai ismeretekre alapozott a tanfolyam, a katonai biztonságon túl a biztonságok minden dimenziójának magas szintű ismerete fontos, mint például a víz, – gazdasági- és energia biztonság. Tananyag a világ nagyhatalmai közül: USA, Oroszország és Kína biztonságpolitikai helyzete, bővítik ismereteiket a válságkörzetekről, a terrorizmusról, a kábítószerekről, a világvallásokról stb. Ezt követően NATO, EU, hadműveleti és hadászati ismeretek következnek. Fontos részét képezik a tanfolyamnak a szakmai látogatások és a gyakorlatok.

A tanfolyam állománya ellátogatott több kiemelt objektumba (atomerőmű, vizierőmű), megismerkedett a Metro védelmi berendezésével, járt a MOL gáz központjában Siófokon, a Telekomnál valamint számos rendőrkapitányságon is. Nem egyszer ezen cégek felsővezetői tartottak előadást a tanfolyamon résztvevő állománynak. A missziók közül a Balkán térségébe utaznak el.
A képzés részét képezi az ún. média blokk. Ennek keretében a TV2 székházában kommunikációs gyakorlatokon kellett megfelelniük. A tréningek sorát követte először egy csapatépítő és prezentációs, majd az időgazdálkodásra, önismeretre és válságkezelésre épülő tréning.

Gyakorlatokból sincs hiány a vezérkari tanfolyamokon. Az első, összhaderőnemi alkalmi harci kötelék szintű (CJTF) gyakorlat a Kaukázus, a második Afrika térségének hadműveleti helyzetét próbálta modellezni. Ez utóbbi látogató napja február 4-én lesz 10 órától. A jövőben pedig nemzeti válság kezelési feladatokat kell megoldani más civil szervezetekkel, a rendőrséggel és az AUDI-val közösen, végül a tanfolyam végéhez közeledve Várpalotán lesz egy szimulációs gyakorlat. Ezeken a gyakorlatokon nemcsak a katonai képzésben résztvevő állomány vesz részt, hanem az egyetem civil, biztonság- és védelempolitikai hallgatói is, akik főleg CIMIC és PSYOPS területen oldanak meg feladatokat.

 

„Az idegen nyelvi képzések során a szomszédos országok katonai attaséi és az egyetem angolul beszélő oktatói tartják a nyelvi órákat. Az órák célja az általános és szakmai szókincs fejlesztése és felkészítés missziókban magas beosztások betöltésére többnemzeti kötelékben" folytatta tájékoztatását a vezérkari tanfolyamról dr. Resperger István mk. ezredes.

Elmondta azt is, hogy a tanfolyamon résztvevő hallgatók a szó klasszikus értelmében nem vizsgáznak. Ettől függetlenül szigorú értékelési rendszer van, amelyben egyrészt ők is véleményt mondhatnak valamennyi előadóról, másrészt félévkor a tanfolyam parancsnoka és a dékán közösen, írásban értékelnek. Az év végén pedig ez kiegészül az egyetem rektorának értékelésével.
Év végén a legjobbak díjat kapnak. A kiválóan végzett hallgatók közül a hallgatók maguk közül választják ki a „Primus inter parest", azaz az elsőt az egyenlők között, aki a Ludovika tisztek által alapított Zrínyi szobor kicsinyített mását kapja. A Zrínyi gyűrűt annak adományozzák, aki a legtöbb dolgot tette az egyetem érdekében az intézmény és az alakulatok között valamint a legjobbak pajzsot és ajándéktárgyat kapnak.