Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robotok a Zrínyi Egyetemen

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. február 3. 15:17

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen mutatták be a Fanuc Robotics ipari robotjait, mellyel a továbbiakban az iskola hallgatói dolgozhatnak, kísérletezhetnek. A fejlesztők szerint hamarosan eljön az idő, mikor a robotok már életeket mentenek: addig is a diákok megtanulhatják a robotkezelés alapjait, de a fejlesztésekbe és kutatásokba is betekintést nyerhetnek.

Prof. Dr. habil. Rajnai Zoltán mk. ezredes, egyetemi docens a bemutatón elmondta, a robotok bemutatásával a Bolyai János Műszaki Kar egy újabb oktatókabinetet avat fel.

Gerald Mies, a Fanus Robotics képviselője a bemutatón úgy fogalmazott: e robotokkal a legújabb technológiát hozták el a fiatal hallgatóknak. „Az oktatásban nagy változások történtek az elmúlt időszakban. A robotok – melyek egyre intelligensebbek-, napjainkban egyre fontosabb tényezőkké válnak. Egy dolgot tudni kell azonban: a robotok nem kreatívak. A kreativitás az emberben lakozik"- mondta a szakember.

Rajnai Zoltán ezek után úgy fogalmazott: a cég nagy segítséget nyújt annak érdekében, hogy az egyetem hallgatói korszerű robotok programozásával és kezelésével foglalkozhassanak. „Úgy gondolom, ez egy olyan lépés, melyet meglépve tovább tudunk haladni mind a polgári, mind a katonai képzésekben a robotok programozása, felkészítése és alkalmazása területén. Nem csak a polgári, de a katonai képzésben is jelentős lépcsőfok ez ma, hiszen olyan korszerű robotokat kaptunk, amelyek a Magyar Honvédség részére felkészítendő tisztek továbbképzését valósíthatja meg."

1595896521
 

A bemutatón prof. Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora és a cég képviselői átvágták a nemzeti színű szalagokat, majd a résztvevők rövid bemutatón ismerkedhettek a robotok képességeivel.

Bob Strujik, a multinacionális vállalat ügyvezető igazgatója a honvédelem.hu érdeklődésére elmondta: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem diákjai megtanulhatják a robotokkal való munka alapjait – mint azt kifejtette, a tanulók érteni fognak a kezelőfelülethez, és megtanulják a robotok programozását. A szakember elmondta, a Zrínyin bemutatott két robot más-más funkcióval és mozgástani jellemzőkkel bír.

Gerald Mies kérdésünkre kifejtette: azon kívül, hogy a diákok megtanulhatják a robotkezelés alapjait, a fejlesztésekbe és kutatásokba is betekintést nyerhetnek. „Ezzel a tudással elsősorban robotok programozásával foglalkozhatnak a későbbiekben a diákok. A következő lépés pedig az, hogy képesek lesznek tervezni gépsorokat robotokkal, és még az is előfordulhat a jövőben, hogy a gépeket robotok váltják majd fel. A robot az automatizálás jövője"- tette hozzá. A szakember elárulta, az itt megszerzett tudással számos területen érhetnek el fejlődést, így például a termelőiparban, az élelmiszeriparban, vagy épp a műanyaggyártásban. „Sőt, a jövőben még a szolgáltató szektorban is találkozhatunk robotokkal"- hangsúlyozta Mies, aki szerint a robotokat a hadsereg is hasznosíthatja a jövőben. „Ma már beszélhetünk robotpilótáról, de közel az idő, mikor életek megmentésében is segítségünkre lehetnek a robotok."

1595896521
 

1595896521

Fotó: Kánya Andrea

Címkékműszaki