Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India a szárazföldi erők részére fejleszt robotot

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. december 25. 18:48

Az indiai Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet (DRDO) megkezdte egy robot kifejlesztését a szárazföldi erők részére. A fejlesztésre szánt összeg ötmilliárd rúpia, ami mintegy 95 millió dollár.

Napjainkban a DRDO szakemberei az előkészítés fázisában megbeszéléseket folytatnak a hadsereg képviselőivel, akik meghatározzák az új haditechnikai eszközzel szemben támasztott követelményeket. A program keretében várhatóan több eszközt fejlesztenek; felderítő, megfigyelő feladatkörre, valamint robbanóanyagok semlegesítésére.

A DRDO alá tartozó, Ahmednagar-ban található Vehicle Research and Development Establishment (VRDE) – Jármű Kutató és Fejlesztő Intézet – laboratóriuma foglalkozik a robot vegyi-, biológiai- és sugárvédelmével. A robot különféle érzékelőkkel lesz felszerelve a környezet ellenőrzésére. A berendezést, amelynek hatósugara a tervek szerint eléri az öt kilométert a TATA 104 típusú gépjármű alapjain fogják fejleszteni. A robot tesztjei várhatóan már 2012-ben megkezdődhetnek.

A Netra pilótanélküli repülőgépek fejlesztésével foglalkozó R&DE cég által alkalmazott felderítő és megfigyelő rendszereket fogják felhasználni a földi robotoknál. A rendszer többek között képes akár több kamera által közvetített videojel valósidejű átvitelére.

A tudósok egy időben végzik a Takshak robot fejlesztési munkálatait is. A Takshak feladata elsősorban különböző technikai eszközök megfigyelése, azonosítása, valamint robbanóanyagok megsemmisítése lesz.

A DRDO a tervek szerint harci robot fejlesztésével is foglalkozni fog a közeljövőben, amelyeket különböző fegyverzettel kívánnak ellátni. Az összes rendszer alkalmazásához egy egyetemes platformot kívánnak alkalmazni.