Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiában lezuhant egy katonai repülőgép

Szöveg: JETfly |  2008. május 3. 19:45

Az Indiai Légierő (IAF) a napokban elvesztett egyet a közelmúltban beszerzett, brit gyártmányú HAWK típusú kiképző repülőgépei közül. A repülőbaleset közvetlenül azután történt, hogy a repülőgép felszállt a dél-indiai államban, Karnátakában található Bidar légitámaszpontról.

A baleset másodpercekkel a start után következett be, valószínűleg műszaki meghibásodás miatt. Az egyik pilóta katapultált, míg a másik a repülőgép földetérése után hagyta el a pilótafülkét. Szerencsére- információk szerint – egyikük sem szenvedett komoly sérüléseket.

Ez volt az első baleset a típussal Indiában, amelyet többek között éppen azért szerzett be az Indiai Légierő, hogy a típuson végrehajtott kiképzési repülésekkel csökkentsék a repülőkatasztrófák számát.

Az IAF által kijelölt bizottság igyekszik kideríteni a baleset okát. Az eredmény megszületéséig a típus repüléseit felfüggesztette az IAF: A repülőgép mindkét pilótája oktató repülőgép-vezető volt, akik tervezett rutinrepülés végrehajtására szálltak fel.

A repülőgép gyártója, a BAE Systems szerint nem érdemes találgatni a baleset okát, amíg a hivatalos vizsgálat – amelynek során a BAE Systems minden támogatást megad az IAF-nek és a védelmi minisztériumnak – le nem zárul.

1970 óta az Indiai Légierő több mint 700 repülőbalesetet jegyez, amelyek során legkevesebb 180 repülőgép-vezető és rengeteg polgári személy vesztette életét. Az emberéleteket követelő katasztrófák közel felét egyes szakértői vélemények szerint emberi mulasztás okozta.

Arackaparambil Kurian Antony védelmi miniszter szerdán a parlamentben azt mondta, hogy az utóbbi öt évben a légierő 61 repülőgépet veszített el, amelyek során 30 repülőgép-vezető vesztette életét.