Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai kikötőben az amerikai repülőgép-hordozó

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 3. 19:59

Az Egyesült Államok haditengerészetének (US Navy) egyik repülőgép-hordozó hadihajója, nevezetesen a USS Kitty Hawk (CV 63) április 28-án vetett horgonyt az immár Kínához tartozó Hong Kong Victoria Harbor nevű kikötőjében. A hatalmas „úszó repülőtérnek” nagy valószínűséggel ez lesz az utolsó látogatása a távol-keleti metropoliszban, ugyanis hamarosan kivonják a szolgálatból.

A USS Kitty Hawk (CV 63) az amerikai haditengerészet jelenleg szolgálatban álló utolsó olyan típusú repülőgép-hordozó hadihajója, mely még hagyományos, azaz nem nukleáris meghajtással rendelkezik. A US Navy Japánban állomásozó előretolt flottaegységének zászlóshajója. Helyét a lényegesen modernebb és nagyobb harcértékű, nukleáris meghajtású USS George Washington (CVN 73) veszi majd át. Az még kérdéses, hogy mi lesz a szolgálatból kivonásra kerülő veterán hajó sorsa, ugyanis vagy tartalékállományba kerül, vagy kiképző egységként marad aktív, esetleg eladják Indiának. Az ázsiai regionális hatalmi álmokat dédelgető ország ugyanis szemet vetett a Kitty Hawk-ra, kérdés azonban, hogy az amerikaiak hajlandóak e eladni egy ilyen nagy harcértékű egységet az oroszokkal is jó kapcsolatot ápoló indiaiaknak.

A Hong Kong-ba érkezett amerikai hordozó a tervek szerint öt napig, azaz vasárnapig vendégeskedik a kínai nagyvárosban, ez idő alatt a hajón szolgáló tengerészek különféle programokon vesznek részt. A USS Kitty Hawk – fedélzetén az 5. Hajófedélzeti Repülőezred harci gépeivel – hamarosan visszatér a Japánban található Yokosuka haditengerészeti támaszpontra.