Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai haditengerészet - levegőben az első MH-60R

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2021. május 3. 11:24

A NAVAIR (US Naval Air Systems Command) április 21-i közleménye szerint sikeresen teljesítette első repülését az indiai haditengerészet részére készült, első MH-60R típusú többfeladatú helikopter.

mh-60r

Az SH-60 Seahawk néven is ismert forgószárnyas a Lockheed Martin owego-i üzemének területéről emelkedett a levegőbe, a hírt elsőként a parancsnokság Twitter oldalán tették közzé. Az indiai részre készülő forgószárnyasok első három gépét a személyzet kiképzésére fogják használni az Egyesült Államokban, ezek várhatóan 2022 márciusára készülhetnek el. India összesen huszonnégy darabot vásárolt a típusból, közel 905 millió dollár értékben, a beszerzés (Foreign Military Sales program keretein belül) hírét 2020 májusában jelentette be a Pentagon. A Janes magazin értesülései szerint azonban az üzlet összértéke ettől jóval magasabb, körülbelül 2,6 milliárd dollár, a helikopterekhez tartozó fegyvercsomag még nem ismert.

A huszonnégy darabos MH-60R flotta az indiai haditengerészet közleménye szerint a Sea King helikoptereket váltja majd, többfeladatú típus lévén pedig kíválóan alkalmazható többek között kutató-mentő szerepkörben, illetve hajók és tengeralattjárók ellen is, ez utóbbi kapcsán a kínai tengeralattjárók folyamatosan növekvő számát és fokozódó jelenlétüket említik. Az MH-60R mellett India a tengerészeti járőr repülőgép flottáját is amerikai típussal újította meg: választásuk a Boeing P-8I Poseidon-ra esett, melyből már kilenc hadrendben áll.

Az MH-60R legnagyobb üzemeltetője közel háromszáz darabbal az amerikai haditengerészet, de rendelt a típusból többek között már Dánia, Ausztrália és Szaúd-Arábia is.

Címkékhaditechnika