Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ingyenesen Taszáré az egykori laktanya

Szöveg: honvedelem.hu / Somogy Online |  2007. december 22. 11:08

Döntött a kormány: Taszár önkormányzata ingyenesen megkapja az államtól a területén lévő 14,5 hektáros egykori honvédségi laktanyát, a lakótelepet és a közműveket.

A döntést Kolber István fejlesztéspolitikai államtitkár, a település szocialista országgyűlési képviselője jelentette be. Az évekig húzódó döntéssel 4-5 milliárd forintos érték kerül a település birtokába: a hosszadalmas vagyonátadási eljárás után 2008. október 31-ig kötnek szerződést.

Pataki Sándor polgármester örömét fejezte ki a döntés hallatán, de nem rejtette véka alá: a vagyonnal óriási terhet vettek a nyakukba. Ezen csak valamelyest enyhít az a bejelentés, hogy az önkormányzati minisztérium 4,5 millió forintot utal át a forráshiányos községnek.

Kolber István a döntés hátteréről elmondta: azért támogatta Taszár vagyonszerzését, mert a település az elmúlt évtizedekben, de különösen a délszláv válság idején tanúsított szerepvállalásával rászolgált a jussára. Másrészt megyei önkormányzat még egyszer sem szerzett az országban laktanyavagyont. A település fenntartja: kedvezményes ingatlanhasznosítást kínál a megyének. Taszárnak intézménykialakítási, gazdaságfejlesztési tervei vannak, amire már most akadnak befektetőjelöltek, árulta el a polgármester.

Kolber István – akit a kormányfő bízott meg korábban a repülőtér hasznosításának előkészítésével – ennek az előrehaladásáról is beszélt. Kijelentette, hogy habár többen állítják, nem történt előrelépés, komoly háttérmunka folyt a közelmúltban.

– Az elmúlt másfél évben számos jogi, építésügyi, térképészeti, ingatlan-nyilvántartási feladatot kellett megoldanunk, hogy a repülőtér státuszát tisztázzuk – hangoztatta a fejlesztéspolitikai államtitkár. – A füves területeket például legelőként tüntette föl a földnyilvántartás, ami tarthatatlan volt, de emellett számos kérdést is tisztáznunk kellett.

Az államkincstár jelenleg már dolgozik a taszári polgári repülőtér és a logisztikai bázis hasznosítási pályázatán. Ez egy kétfordulós pályázat lesz, a kiírás időpontja még bizonytalan. Az első fordulóban a reptérhasznosítási, logisztikai elképzeléseket egyeztetik majd.
– Számos komoly érdeklődővel tárgyaltunk már – jelentette ki a fejlesztéspolitikai államtitkár. – Többük potenciális befektető, és csak a pályázat kiírására vár.