Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Innovációért kapott elismerést a magyar katona

Szöveg: Kis Csaba őrnagy | Fotó: NAEW&CF Public Affairs Office |  2023. április 4. 7:18

A NATO Repülőgép-fedélzeti Korai Előrejelző és Irányító Erők a németországi Geilenkirchenben települő, E-3A Komponensénél elismeréseket adtak át azoknak a katonáknak, akik megvalósítható ötleteikkel, újításaikkal hozzájárultak az alakulat küldetésének hatékonyabb teljesítéséhez.

ujitasert_elismeres_cover

Az elismertek között volt Léman Gábor főtörzsőrmester, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ asszisztens altisztje is, aki az oklevelet a komponens parancsokától, Stefan Neumann dandártábornoktól vehette át.

Léman főtörzsőrmester 2021. július 1-je óta szolgál az E-3A AWACS (Airborne Early Warning and Control) fedélzetén radartechnikusként, ahol a repülőgép tetején elhelyezett, ikonikus „tányérban” található radarberendezések működtetéséért felel. Átképzése során elmélyedt a radardiagnosztikai kontroll szoftver funkcióinak tanulmányozásában és készített egy digitális oktatási segédletet, amivel a komplex program használata gyorsabban, eredményesebben elsajátítható. A Lémann főtörzsőrmester által készített segédletet az alakulatnál a képzés részeként a közeljövőben rendszeresítésre kerül.

A tavaly alapításának negyvenedik évfordulóját ünneplő E-3A Komponens a NATO légi vezetési és irányítási rendszerének kulcsfontosságú eleme. Magyarország 2005 óta aktív tagja a szervezetnek. A magyar katonák különböző földi támogató és fedélzeti, repülő-hajózó beosztásokban szolgálva járulnak hozzá a nagy múltú és szakmai tekintélyű E-3A Komponens folyamatos működéséhez.