Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Inspiráló élménynapon a kadétok

Szöveg: Baranyai Erika Piros tartalékos százados | Fotó: Király Róbert főhadnagy |  2023. június 12. 9:27

Élményprogramon vettek részt a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola kadétjai június 8-án az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezrednél, Szentesen.

Kadet lat4

Az iskola 2020-ban csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz. Ennek részeként, a honvédelmi nevelési tantárgy alkalmával megszerzett ismereteiket kiegészítve, a kadétok látogatásukkal mélyebb betekintést nyerhettek az ezred munkájába és feladataiba.

A Damjanich János laktanyában Palatinus András alezredes fogadta a diákokat, és egy rövid előadáson megismertette velük az ezred főbb feladatrendszerét, történetét.

Kadet lat12

A nap folyamán a katonák foglalkozásokat tartottak a diákok számára, ezek során túlélési alapok elméleti és gyakorlati ismeretekre tettek szert. A diákok lehetőséget kaptak megismerni a menedéképítés és a tőrhasználat technikáit is, melyek fontos szerepet játszanak a katonai környezetben. Különlegességképpen pedig lehetőségük nyílt megnézni az aktuálisan zajló MH EUFOR Kontingens EUFOR Köztes Tartalék Század tábori kihelyezési hét alkalmával végrehajtott CRC (tömegkezelési) kiképzési feladatot.

A kadétok látogatásukat a csapatmúzeum megtekintésével zárták.

Kadet lat20

A Honvédelmi Sportszövetség által támogatott program keretében 17 diák és 3 kísérő vett részt a laktanyalátogatáson. Az élménynap kapcsán Gergelyné Györki Edina, az intézet vezető-helyettese elmondta, hogy inspiráló volt számukra az alakulatlátogatás, mely új távlatokat nyit az iskola kadétjai számára, és további együttműködésben gondolkodnak a műszaki ezred katonáival.