Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak amerikai harckocsikat vásárolna

Szöveg: Háború Művészete |  2008. augusztus 7. 15:06

Irak 140 darab M1A1M Abrams tankot szeretne vásárolni száznál is több, karbantartáshoz és szállításhoz szükséges kiszolgáló járművel egyetemben. Az ügylet része lenne a kiképzés és természetesen a folyamatos műszaki támogatás is. A teljes csomag 2,16 milliárd dollárt ér. Nem Irak lesz az első arab ország, amely M1 tankokat rendszeresítene.

Egyiptom, Kuvait és Szaúdi Arábia együttesen 1600-nál is több M1 tankot üzemeltetnek, ráadásul Egyiptom a sajátjainak nagy részét maga is szerelte össze zömében az USA-ból importált alkatrészekből és hazai gyártású, kisebb részegységekből. Egyelőre sem az iraki fegyveres erők, sem az Egyesült Államok hadserege nem fedte fel, hogy az új, “M" változat pontosan mit is takar.

Ugyanakkor fontos tényező, hogy a környező arab országok haderőiben a legújabb, M1A2 SEP változat is megtalálható.

Az arab országok egyelőre kimondottan elégedettek amerikai tankjaikkal. Örömüket csak növelte az Irakban bevetett M1 teljesítménye, hiszen ellenséges tevékenység hatására eddig egyetlen egy M1 tank sem semmisült meg, s a városban harcoló gyalogságot pedig hatásosan tudták támogatni.

Ugyanakkor geopolitikai szempontból az iraki M1 üzlet nyélbe ütése növelheti egy esetleges M1 vs. M1 összecsapás lehetőségét – igaz, csupán csekély mértékben. Ez a térségben uralkodó vallási feszültségekre vezethető vissza, s Szaúd-Arábia fegyveres beavatkozását feltételezi, aminek jelenleg rendkívül kicsi az esélye. Az M1 igazi feladata azonban elsősorban a török hadsereg elrettentése lenne, hiszen Törökország Irak északi részén honos kurdok ellen már napjainkban is fegyveresen lép fel. Az M1-eknek ez esetben könnyű dolguk volna, hiszen a török páncélos erők még elavult amerikai tankokra támaszkodnak, ám már folyik a következő generációt jelentő K2 tankok beszerzése Dél-Koreából.