Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feldarabolják a világ leggyorsabb tengeralattjáróját

Szöveg: Háború Művészete |  2008. augusztus 7. 15:02

Oroszország végleg kivonja a már hosszú ideje csak a kikötőben rostokoló K-222 tengeralattjáróját, amely több évtizede birtokolja a világ leggyorsabb tengeralattjárója címet. A K-222 osztálya egyedüli egysége, a NATO a Papa osztály nevet adta neki.

Az 5200 tonnás, nukleáris meghajtású tengeralattjáró víz alatt elérhette a 82 km/h sebességet is. Ennek azonban ára volt, hiszen ez a sebesség rendkívül hangossá tette a hajót, s rendkívüli mértékben igénybe vette a hajótestet is.

A hajó hadászati szempontból nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, azonban segítségével számos új technológiát próbáltak ki, amelyeket a kisebb, 2300 tonnás Alfa-osztály egységeinek építésénél sikerült is hasznosítani. Egyik ilyen vívmány a teljes egészében titánból készült hajótest, ami azonban sajnos rendkívül drágává tette az Alfa-osztályt, s csak hét egységet építettek belőle.

Az 1970-ben rendszerbe állított hajót pontosan húsz évvel ezelőtt helyezték tartalék állományba, amikor is a reaktoraiban fellépő problémákat anyagi okok miatt már nem tudták javítani. A világ leggyorsabb tengeralattjáróját Szevmasnál darabolják fel, ugyanis egyedül itt tudnak megbirkózni a titán testtel.