Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak is a Rafale-t választaná

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. február 22. 17:09

Sikeres időszakot tudhat maga mögött a francia Dassault, hiszen rekordgyorsasággal szállították le a görög légierő első Rafale-jait, Indonézia 42 gép beszerzéséről döntött a napokban és újabb eladásokra is van remény, ez utóbbi kapcsán például Irakból.

rafale_2

A defensenews.com beszámolója szerint Irak fejleszti haderejét, melynek kapcsán a Rafale mellett drónok beszerzését tervezik, valamint szó esett tüzérségi eszközök lehetséges megvásárlásáról is. Franciaország drónt kínál Irak számára, az ajánlat elemzése jelenleg is folyamatban van, a közeljövőben iraki delegáció utazhat majd Franciaországba a pilóta nélküli repülőeszközök megtekintésére. Pontosabb információ a drónok fajtájáról, illetve darabszámáról egyelőre nem került nyilvánosságra. Franciaország mellett Pakisztán is tárgyalásokat folytat Irakkal drónok eladásáról.

Az iraki légierő harci repülőgép flottájának gerincét az F-16-os alkotja, a légierő modernizálását a francia Rafale-lal képzelik el, ennek híre már korábban is felbukkant. 2020 végén az iraki védelmi miniszter ellátogatott a francia Saint-Dizier légibázisra, ahol megtekintette a vadászbombázót. A látogatást követően Irak meg is erősítette érdeklődését a típus iránt, információk szerint 14 gépet vásárolnának: a több mint 3 milliárd dolláros üzlet a gépek leszállításán túl fegyverzetet, üzemeltetési támogatást és a személyzet kiképzését is magába foglalná.

A Dassault hosszú ideig sikertelen volt a Rafale értékesítése kapcsán, de úgy tűnik, az utóbbi időszak kedvez a francia típusnak, hiszen az eladásoknak köszönhetően az egyik legnépszerűbb negyedik generációs típus lett a piacon. Déli szomszédunk, Horvátország szintén a Rafale mellett döntött, 12 darab érkezhet majd a MiG-21-esek leváltására.

rafale
Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika