Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzoltókkal együttműködve

Szöveg: Osztos Orsolya főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. február 22. 18:23

Helyismereti foglalkozást tartottak a kerületi tűzoltók részére februárban több alkalommal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Központi Irattárában.

kép22

A jogszabályi előírásoknak eleget téve a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Közép-Pesti-Katasztrófavédelmi Kirendeltség, VIII. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szervezésében, a HM HIM Központi Irattárában megtartott helyismereti foglalkozásának célja volt, hogy a kerület valamennyi tűzoltója megismerkedjen a létesítmény jellemzőivel, azért, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban tudjanak beavatkozni egy esetleges tűzoltási vagy műszaki mentési feladat során.

A foglalkozások levezetését számos előkészület előzte meg azért, hogy a három kijelölt napon, a három szolgálati csoport a létesítmény sajátosságaival kapcsolatban minden információt megkaphasson.

A tájékoztató során megismerhették a létesítmény potenciális veszélyforrásait, az irattárban tárolt anyagok típusait, a helyiségekben található tűzvédelmi eszközöket és felszereléseket, az építmény elhelyezkedését, külső-belső közlekedési-és menekülési-mentési útvonalakat, valamint a közművek elzárásának lehetőségeit.

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a munka-, tűz- és környezetvédelmi feladatok. A munkáltatók számára fontos a dolgozóik biztonsága, a megfelelő munkakörülmények kialakítása és olyan modern eszközök kiépítése, melyek elősegítik a biztonságos munkafeltételeket. Nincs ez másként a Magyar Honvédségben, a Honvédelmi Minisztériumban sem, ahol egyre nagyobb figyelmet kap e három szakterület, melyek folytonos megújulása új kihívások elé állítják a szakembereket.

kép11

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetése számára is fontos egyrészről, hogy az épületek sajátosságaihoz és ott végzett munkafolyamatokhoz mérten dolgozói biztonságos és jó munkakörnyezetben végezzék napi feladataikat. Másrészről, hogy az intézmény gyűjtőkörében, kezelésében lévő műtárgyak, történeti értékű dokumentumok a megfelelő védelmet megkapják, ezért kiemelt figyelmet fordítanak mind a munka-, tűz- és környezetvédelem területére.

Jelen esetben a HM HIM Központi Irattárban található, a Magyar Honvédség, illetve a Honvédelmi Minisztérium és alárendelt szervezeteik által leadott mintegy 11 ezer iratfolyóméternyi történeti értékű anyag biztonságának a szavatolása volt a cél. Ennek megfelelően rendszeresek a szakmai tájékoztatók és képzések az állomány részére, valamint a speciális szakmai feladatokat igénylő munkakörök betöltéséhez előírt vizsgák megszerzése.

A helyismereti foglalkozás mind a tűzoltóparancsnokság, mind az intézmény számára hasznos információcserével zárult. A közeljövőben a tűzoltóparancsnokság állományával együttműködve egy kiürítési gyakorlat is sorra kerül majd.

Címkékmúzeum