Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak: külföldi katonák még tíz évig

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2007. december 18. 9:04

Még legalább tíz évig szükség van arra, hogy külföldi haderők állomásozzanak Iraban és megvédjék az országot. De az irakiak nem akarják azt, hogy területén „meghatározatlan ideig” legyenek amerikai, vagy más külföldi katonai bázisok – jelentette ki hétfőn a bagdadi kormány szóvivője.

Ali al-Dabbag az al-Irakíja állami televízióban sugárzott nyilatkozatában leszögezte: nem tart attól, hogy Irakot invázió fenyegetné, vagy az országot háborúba sodornák. Ugyanakkor Iraknak szüksége van külföldi katonákra szuverenitása megvédéséhez, mert saját hadserege erre a következő tíz esztendőben még nem lesz alkalmas. A szóvivő hangsúlyozta: ugyanakkor egyetlen iraki sem fogadná el, hogy tartósan külföldi csapatok állomásozzanak az országban.

Az Amerikai Egyesült Államok jelenleg mintegy 155 ezer katonából álló kontingenst tart Irakban az ENSZ Biztonsági Tanácsának mandátumára hivatkozva, amelyet Washington már a 2003 márciusában végrehajtott invázió után kapott meg. A mandátum 2008 végéig érvényes, s Irak azt kérte a BT-től, hogy hosszabbítsák meg a felhatalmazást. Az amerikaiak mellett több ország is állomásoztat kisebb-nagyobb katonai kontingenst az ázsiai országban.

CímkékENSZKAIA