Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak megnyitja határait a szíriai menekültek előtt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 24. 20:39

Az iraki kormányfő július 23-án, hétfőn utasította a határőrséget, hogy engedje be az országba a Szíriából érkező összes menekültet. Núri al-Máliki rendelete az összes Szíriával határos átkelőhelyre érvényes – közölte Iszam Jaszim tábornok a Bagdadtól 560 kilométerre nyugatra fekvő el-validi határállomáson.

Az el-validi az egyik legforgalmasabb határátkelő, ott gyűlt össze a legtöbb iraki, aki Szíriából, főként Damaszkuszból menekül a harcok elől. A helység a szíriai kormányerők kezén van.

A szíriai felkelők közlése szerint ők ellenőrzik az Albu Kamal-Kajm nevű átkelőt, amelyet az iraki hadsereg korábban lezárt, hogy elejét vegye az erőszak átterjedésének.

Az észak-iraki Moszulhoz közeli Rabiát rövid időre megkaparintották a felkelők, de a szíriai kormányerőknek sikerült visszafoglalniuk.

Van egy másik határállomás az iraki Kurdisztánban, a török határ közelében. Ezt több ezer iraki lépte már át, az erőszak elől tértek vissza Szíriából, de hazájukban is szembe kell nézniük a vallási erőszakkal. Csak hétfőn legalább 89 síita esett merényletek áldozatául.