Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iraki ultimátum a Blackwaternek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 11. 5:25

Irak felszólította az egykor a Blackwater Worldwide amerikai biztonsági cég alkalmazásában álló zsoldosokat, hogy hét napon belül hagyják el az országot, mert ellenkező esetben letartóztatják őket a vízumrendelkezések megszegése miatt. Az iraki igazságügyi minisztérium ultimátuma válasz a Blackwater több fegyveresét felmentő decemberi amerikai bírói ítéletre.

A fegyvereseket azzal vádolták, hogy 2007 szeptemberében lelőttek tizenhét irakit Bagdadban. A felszólítás arra a 250 szerződéses biztonsági emberre vonatkozik, akik az incidens idején a Blackwater alkalmazásában álltak, közölte Dzsavad al-Bolani iraki igazságügyi miniszter.

A Blackwater emberei amerikai diplomatákat kísértek, amikor 2007. szeptember 16-án, egy autóbombás robbantás után tüzet nyitottak a bagdadi Niszúr tér forgalmas kereszteződésében. A lövöldözés, amelynek halálos áldozatai között gyermekek és nők is voltak, felszította az Amerika-ellenes indulatokat Irakban.

Az emberöléssel gyanúsított hat biztonsági ember közül csak egy vallotta magát bűnösnek. Öt társával szemben egy washingtoni szövetségi bíró ejtette a vádakat, mondván, hogy az igazságügyi minisztérium szabálytalanul kezelte a bizonyítékokat.

A felháborodott irakiak megnyugtatására januárban John Biden alelnök Bagdadba utazott. Megígérte, hogy az Obama-kormányzat megfellebbezi az ítéletet és újra törvényszék elé állíttatja a fegyveres őröket.

A bírósági tárgyalással kapcsolatos negatív hírverés arra késztette az észak-karolinai Moyockban székelő Blackwatert, hogy Xe Servicesre változtassa a nevét.

Címkékrobbantás