Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán is kiemelt téma Merkel Öböl-menti útján

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 26. 6:01

Angela Merkel német kancellár az iráni atomprogramról és a közel-keleti békefolyamatról tárgyalt az Egyesült Arab Emírségek vezetőivel. Merkel az Egyesült Arab Emírségekben, Németország legnagyobb térségbeli kereskedelmi partnerénél kezdte meg négy olajkitermelő országot magában foglaló körútját, ahol Kalifa ben Szaid Ál Nahaján sejk elnök fogadta.

“Az Öböl menti országok fontos szerepet játszanak a közel-keleti békefolyamatban és Irán vonatkozásában, és ezt is szóba hoztuk a tárgyalásainkon" – mondta Merkel, és hangsúlyozta: a térség országainak érdeke a közel-keleti helyzet békés rendezése és egy olyan Irán, amely nem törekszik atomfegyverek birtoklására.

Bernd Pfaffenbach német gazdasági államtitkár jelezte: Irán fontos téma a kancellár tárgyalásain.

“Reméljük, hogy Irán változtat a politikáján. Ellenkező esetben támogatni fogjuk az ENSZ által elhatározott szankciókat" mondta az államtitkár, hozzátéve: az Egyesült Arab Emírségek nagy befolyással bír szomszédaira, amit hasznosítani kell. “Reméljük, hogy e befolyás hatására Irán lemond nukleáris terveiről".

A Biztonsági Tanács a múlt héten tárgyalt egy újabb Irán elleni szankciókról szóló tervezetről, amely egyebek között megtiltaná nehézfegyverek nyolc újabb kategóriájának Teherán részére történő eladását.

Iránt korábban már három alkalommal sújtotta a világszervezet büntetőintézkedésekkel, amiért nem hajlandó felhagyni az urándúsítással.

CímkékENSZ