Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán külföldi országokat hívott meg atomlétesítményeibe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 5. 7:16

Irán meghívta Oroszország, Kína, az Európai Unió és a Teheránnal szövetséges arab államok, valamint a fejlődő országok képviselőit, hogy keressék fel nukleáris létesítményeit. Az AP amerikai hírügynökség hétfőn betekintést nyert abba a levélbe, amelyben Ali Asgar Szoltaníje, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ) akkreditált iráni nagykövet a január 15-16-i hétvégét javasolta az iráni látogatás időpontjaként és találkozót helyezett kilátásba „magas rangú hivatalos” személyekkel is.

Egy magas rangú európai diplomata Brüsszelben úgy nyilatkozott, hogy a meghívás az említett forgó országok NAÜ-nagyköveteinek szól.

A meghívás pár héttel követi Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína -, valamint Németország képviselőinek genfi találkozóját, amelyen az iráni atomprogramról tárgyaltak. A találkozó azzal a sovány megállapodással zárult, hogy folytatják a tárgyalásokat – vélhetően január végén.

A december eleji genfi tanácskozást azzal a céllal rendezték meg, hogy újraindítsák az Irán vitatott atomprogramjáról zajló, 14 hónapja megszakadt párbeszédet. A zárt ajtók mögött megtartott találkozón az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország képviselői ültek tárgyalóasztalhoz az iráni küldöttséggel Catherine Ashton közvetítésével.

Számos ország gyanúja szerint Teherán atomfegyver létrehozásán dolgozik polgári célúnak mondott nukleáris programjának leple alatt. A nemzetközi közösség fő követelése ezért az, hogy Irán állítsa le urándúsító programját, ezt azonban Irán mindeddig kategorikusan elutasította, s azt hangoztatta, hogy nukleáris programja kizárólag békés célú.