Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több tízezer halottat követelt a XX. század egyik első háborúja

Szöveg: Szűcs László |  2011. január 5. 8:19

Szinte napra pontosan 106 évvel ezelőtt, 1905. január 2-án ért véget a XX. század egyik első fegyveres konfliktusának tartott orosz-japán háború legvéresebb csatája, amelynek következménye az lett, hogy oroszok feladták Port Arthur kikötőjét. A másfél évnél is tovább tartó háborúban több tízezer katona vesztette életét, a sebesültek száma pedig meghaladta a háromszázezret.

A XX. század egyik első fegyveres konfliktusának az Oroszország és Japán között lezajlott háborút tekintik. Az 1904 február 8. és 1905 szeptember 5. között megvívott háború elsődleges tétje a történészek szerint az volt, hogy a két nagyhatalom közül melyik lesz a Távol-Kelet – elsősorban Korea és Kína – gyarmatosítója. Japán célja pedig a gyarmatszerzésen kívül még az is volt, hogy kiszorítsa Oroszországot az ázsiai területekről.

Két nagyhatalom egymással szemben

A háború előzményei között szokták említeni, hogy a XIX. század végére a kelet-ázsiai térséghez legközelebb eső nagyhatalom, Oroszország beszállt a nyugati nagyhatalmat „gyarmati vetélkedőjébe", és megvetette a lábát a Mongóliától keletre fekvő területeken. Bár az oroszok kezdetben a Balkán felé próbáltak terjeszkedni – hogy betöltsék a „haldokló" Török Birodalom helyén keletkező vákuumot –, különféle belpolitikai okok miatt nem tudták megvalósítani céljukat, így a Távol-Kelet felé fordultak.

A térségre azonban már „kivetette hálóját" egy másik nagyhatalom, Japán is. A korábbi feudális császárság a XIX. század közepére elindult a nyugathoz való felzárkózás útján. Megkezdődött az ország és a társadalom modernizációja, japán fiatalok ezrei kezdtek külföldi tanulmányokba, hogy a legmodernebb technikai ismereteket elsajátíthassák és hasznosíthassák a rohamtempóban fejlesztett ipar különféle ágazataiban. Az ország gyakorlatilag három évtized alatt behozta a több évszázados lemaradását, és nagyhatalomként lépett a világpolitikai színpadra, ahol Ázsia meghódítását tűzte ki célul önmaga elé. Ez utóbbinak az volt az oka, hogy a gyors ütemű fejlesztés miatt az ország nyersanyag készlete kezdett kimerülni, így elkerülhetetlenné vált a külföldi források felkutatása. Ez pedig egy idő után már együtt járt a gyarmatosítási törekvésekkel is.

Támadás – három órával a hadüzenet előtt

Az orosz-japán háború közvetlen előzménye azonban az volt, hogy Oroszország 1900-ban megszállta Mandzsúriát és csapatait Japán felszólítására sem volt hajlandó visszavonni a térségből. Sőt, befolyását Koreára is ki akarta terjeszteni. A Japán Császári Haditengerészet ekkor, hadüzenet nélkül megtámadta a Port Athurban állomásozó csendes-óceáni orosz flottát. E támadásra egészen pontosan 1904. február 8-án került sor, mégpedig három órával azelőtt, hogy Oroszország megkapta volna Japán hadüzenetét.

Már a hadüzenet, és a flotta megtámadása előtt is voltak harci cselekmények a két haderő között. Február 6-án a japánok a csemulpói kikötőben elsüllyesztettek két kisebb orosz hadihajót, majd február 9-én, Port Arthurban torpedótámadással tettek harcképtelenné három orosz hajót. Erre a támadásra felelve Oroszország még ezen a napon hadat üzent Japánnak.

Bár az orosz-japán háború elsősorban Port Arthurnál zajlott, a japánok szárazföldi offenzívával is próbálkoztak, mégpedig sikerrel A Liaotung-félszigeten partra szállt 2. japán hadsereg az itt állomásozó orosz egységeket Port Arthur erődítményébe szorította vissza. Az oroszok többször kíséreltek meg szárazföldi ellentámadást, ezek azonban nem jártak sikerrel.

Ostrom után kapituláció

A megerősített japán seregek 1904. júliusának végén fogtak hozzá Port Arthur ostromához. Az orosz flotta augusztus 10-én kitörést kísérelt meg az erődítményből, de nagy vereséget szenvedett. Az erődöt védő cári erők 1905. január 2-án kapituláltak.

II. Miklós cár európai flottájának bevetésével szerette volna megfordítani a háború menetét, s el akarta vágni a szárazföldi japán erőket az anyaországtól. Az orosz hajók csaknem 40 ezer kilométeres utat tettek meg, s 1905. május 27-én érkeztek a koreai szorosban lévő kettős japán szigethez, Csuzimához. Itt azonban a japán hajóhad egész napos elkeseredett harcban csaknem teljesen megsemmisítette a cári flottát, amelynek csupán néhány egysége tudott elmenekülni.

A 12 ezer orosz matrózból 3500 meghalt és 7000 megsebesült, s 38 hajó elsüllyedt, vagy harcképtelenné vált. A japán veszteség ezzel szemben 700 halott, mindössze három elsüllyedt és hat megrongálódott hajó volt.

Ez a vereség eldöntötte a háború sorsát is. A két szemben álló fél közötti tárgyalások – az Amerikai Egyesült Államok közvetítésével – Portsmouthban kezdődtek meg, a békeszerződést 1905. szeptember 5-én írták alá. E szerződés értelmében Oroszország kivonult Mandzsúriából, lemondott Szahalin déli részéről és Port Arthurról, Korea pedig japán befolyás alá kerül.

A másfél évig tartó harcokban az oroszok több mint 25 ezer halottat vesztettek, s 146 ezer katonájuk sebesült meg. A japán hadsereg katonái közül 47 ezernél is több esett el a harcokban, a sebesültek száma pedig meghaladta a 173 ezret.

Fotó: Archív