Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán mégsem tárgyal nukleáris programjáról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 2. 12:39

Irán mégsem tárgyal nukleáris programjáról az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal a jövő hónapban – jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád államfő tanácsadója, kétségessé téve a sikeres tárgyalások esélyét.

Ali Akbar Dzsavanfekr, az elnök média-tanácsadója, azt mondta, hogy a nyugati tárgyalófeleknek előbb válaszolniuk kell Ahmadinezsád tárgyalási feltételeire. Hangoztatta: nem tárgyalnak a nyugati partnerekkel a nukleáris energiával kapcsolatos kérdésekről a megbeszéléseknek ebben a fordulójában.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője korábban levélben szólította fel Teheránt a megbeszélések folytatására, időpontként november 15-17-ét javasolva. Ashton pénteken – az iráni válaszlevélre hivatkozva – bejelentette: Irán kész arra, hogy november 10. után tárgyalásokat folytasson nukleáris programjáról. A végső időpontról és a helyszínről még meg kell állapodni.

Ahmadinezsád egy szombati televíziós interjúban megismételte korábbi álláspontját, amely szerint mielőtt újrakezdenék a párbeszédet, a másik félnek nyilatkoznia kellene arról, hogy Irán barátjaként érkezett-e. A feltételek között szerepelt az is, hogy véleményt kellene nyilvánítani az izraeli nukleáris arzenálról.

A Biztonsági Tanács ez év júniusában újabb, immáron negyedik szankciócsomagot fogadott el Iránnal szemben, hogy a tárgyalóasztalhoz kényszerítse. Ezt követően az Egyesült Államok és az Európai Unió is szigorított a korábbi, Teheránt érintő korlátozásain.